یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۵:۳۷May 2024 19
جستجوی پیشرفته

نحوهٔ و نکته‌های نوشتن پروپوزال در سال 2023

همراه دانشجو: دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد با مسئله‌ای تحت عنوان پروپوزال مواجه هستند، اگر شما در مقطع کارشناسی ارشد هستید و این کلمه را بارها شنیده‌اید و دقیقاً نمی‌دانید چیست و یا تفاوت آن را با پایان‌نامه نمی‌دانید، این مطلب را تا انتها بادقت مطالعه نمایید.

پروپوزال چیست؟

 

پروپوزال به معنای پیشنهاد پژوهشی است به بیان ساده‌تر می‌توان گفت که پروپوزال یک طرح کلی از پایان‌نامه است که دانشجو باید قبل از انجام و آماده‌کردن پایان‌نامه و پروژهٔ تحقیقاتی خود باید پروپوزال را با رعایت اصول و قواعدی که دارد، تهیه کند و به استاد تحویل دهد.

در اصل می‌توان گفت که پروپوزال در راستای ارائه راهکار برای رفع یک نیاز است که توسط دانشجو پیشنهاد می‌شود.

چگونه پروپوزال خوب بنویسیم؟

پروپوزال از اهمیت زیادی برخوردار است و باید به‌گونه‌ای نوشته شود که بتواند نظر خوانندگان و داوران را جلب کند. همچنین برای نوشتن یک پروپوزال خوب که بتواند رضایت داوران را جلب کند، باید اصول و نکات مهم دراین‌رابطه را مدنظر داشته باشید و طبق آن‌ها پیش بروید.

نکتهٔ دیگر در ارتباط با پروپوزال این است که اگرچه کیفیت پروپوزال حرف اول را می‌زند و بسیار حائز اهمیت است؛ اما نحوه و چگونگی نگارش نیز از اهمیت زیادی برخوردار است که حتماً باید استانداردها و نکات را رعایت کنید و طبق اصول پیش بروید.

مراحل نوشتن یک پروپوزال خوب

برای نگارش و نوشتن یک پروپوزال خوب و صحیح در هر دانشگاه فرم‌های مخصوصی وجود دارد که دانشجو باید آن را از دانشگاه تهیه کند و تمام اطلاعات موردنظر را تکمیل کند پس از آن فرم را به محل تحصیل خود ارائه دهد تا مورد تصویب قرار بگیرد. برای نوشتن یک پروپوزال صحیح و اصولی لازم است تا هفت مرحله را پشت سر بگذارید که این مراحل را در ادامه به طور مختصر توضیح خواهیم داد.

 

 

مرحله اول: مشخص‌کردن موضوع تحقیق

برای نوشتن یک پژوهش و پروپوزال خوب اولین قدم انتخاب موضوع تحقیق است به زبانی دیگر دانشجو باید مشخص کند که در چه زمینه‌ای قصد تحقیق و مطالب دارد و برای چه موضوعی می‌خواهد پایان‌نامهٔ خود را ارائه دهد چرا که نوع موضوع در میزان کیفیت و سطح پایان‌نامه بسیار مؤثر است؛ بنابراین نه‌تنها نباید به موضوعات سطحی و بی‌کیفیت پرداخت؛ بلکه باید از پرداختن به موضوعات بسیار سنگین نیز جلوگیری کند. موضوع پروپوزال یا پایان‌نامه باید بر اساس شرایط ذیل انتخاب شود:

•تازه و جدید باشد. 

•متناسب با نیازهای روز جامعه باشد و راهکار حل نیازها را ارائه دهد. 

•موضوع باید تواند مدر راستای رشتهٔ کاری و تخصصی فرد باشد. 

•ابعاد زمانی و مکانی و هدف تحقیق باید مشخص باشد. 

•موضوع باید قابلیت اجرایی داشته باشد. 

•باید مختصر، جامع و غیر سواری نوشته شود. 

مرحلهٔ دوم: بیان مسئله

می‌توان گفت بیان مسئله همان سال و پرسشی است که در ذهن دانشجو شکل‌گرفته است که او به دنبال تحقیق، عملی‌سازی و ارائهٔ راهکار پرداخته است به عبارتی دیگر این بخش تشریح مشکلات است و بهترین بخش برای توضیح دلایلی است که باعث به‌وجودآمدن این سال و ایده در ذهن دانشجو است.

بیان مسئله توجه زیادی به میزان عملی‌بودن پژوهش دارد که می‌تواند توضیحات این بخش داوران را مجاب کند که در طی این پژوهش قرار است چه نتایج و راهکارهای جدیدی را به دست آورند.

برای سفارش پروپوزال با بهترین قیمت پیشنهاد ما وب سایت رسمی همیار دانشجو می‌باشد.

مرحلهٔ سوم: پیشینه پژوهش

این بخش که به‌مرور ادبیات پژوهش نیز گفته می‌شود که در این مرحله دانشجو باید پیشینهٔ موضوع را مورد بررسی قرار دهد و تحقیقات انجام‌شدهٔ قبلی در ارتباط با موضوع پژوهش را بیان کند. هدف این مرحله جلوگیری از دوباره‌کاری و سرقت ادبی است.

مرحلهٔ چهارم: تعیین اهداف پژوهش

مرحلهٔ چهارم به‌صورت کلی به اهداف پژوهش و کاربردی‌بودن این اهداف می‌پردازد. این اهداف مستقیم از نتیجهٔ پژوهش به دست خواهد آمد. اهداف کاربردی اهدافی هستند که نشات گرفته از مسئله پژوهش و اهداف کلی تحقیق هستند و به عبارتی زیرمجموعه اهداف کلی هستند. این اهداف مشخص می‌کنند که چه چیزهایی در این پژوهش، تحقق خواهند یافت.

مرحلهٔ پنجم: فرضیه‌های پژوهش

فرضیه‌های پژوهش در واقع پیش‌بینی‌های منطقی هستند که از طریق آزمون و خطاهای صورت‌گرفته در طی پژوهش رد یا قبول می‌شوند. فرضیه‌ها باید در پروپوزال به‌صورت کامل و واضح و همچنین کلمات قابل‌اندازه‌گیری بیان و مشخص شوند. نکتهٔ قابل‌توجه در ارتباط با فرضیه‌ها این است که پذیرش یا رد فرضیه هیچ‌گونه اثر سویی بر تحقیق یا محقق نخواهد داشت.

مرحلهٔ ششم: روش‌ها و مراحل اجرا پژوهش

در مرحلهٔ ششم باید به روش‌های تحقیق و پژوهش خود بپردازید به عبارتی دیگر انواع روش‌های جمع‌آوری داده‌ها، آمار و اطلاعات، جامعه آماری، نمونهٔ مورد آزمایش، روش‌ها و ابزارهای نمونه‌گیری، جامعه آماری و... باید مشخص شوند و به آن‌ها بپردازید.

مرحلهٔ هفتم: منابع و مآخذ

باید توجه داشته باشید که در پروپوزال و پایان‌نامه، منابعی که از آن‌ها استفاده می‌کنید بسیار دارای اهمیت هستند و باید حتماً از منابع علمی معتبر استفاده کنید و در پروپوزال خود به تمام آن‌ها اشاره کنید.

نکات مهم در ارتباط با پروپوزال

توجه داشته باشید که در کنار انجام هفت مرحلهٔ گذشته برای نوشتن یک پروپوزال خوب باید نکات زیر را نیز رعایت کنید:

•فونت استاندارد برای تایپ و نوشتن پروپوزال “Times and New Romans” با سایز 12 است. 

•حداقل حجم استاندارد برای پروپوزال دوره کارشناسی ارشد 5 صفحه و برای دوره دکتری 8 صفحه است. 

•در نوشتن پروپوزال سعی کنید بیشتر از منابع جدید و به‌روز استفاده کرده و علاوه بر منابع فارسی از منابع خارجی نیز استفاده نمایید. 

•حداقل یک صفحه به پیشینه تحقیق و یک صفحه به فهرست منابع اختصاص می‌یابد.