یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۴:۵۵May 2024 19
جستجوی پیشرفته

آیا درباره ارز مسافرتی چیزی می‌دانید؟

 

 

سفر و کاوش در سرزمین‌های دور و نزدیک همواره یکی از اعتیادآورترین تجربه‌های انسان بوده است. امروزه ارزهای مسافرتی بانکی به ما این امکان را می‌دهند تا بدون نگرانی از امور مالی و ارزی، سفرهایمان را بهتر برنامه‌ریزی کنیم. آیا درباره ارز مسافرتی چیزی می‌دانید؟ دریافت ارز مسافرتی ممکن است آنطور که به نظر می‌رسد ساده نباشد. در ادامه گزارش با ما همراه باشید تا به بررسی دقیق ارز مسافرتی و شرایط آن بپردازیم!

 

ارز مسافرتی به چه معناست؟

ارز مسافرتی به کمک هزینه‌ای اطلاق می‌شود که بانک مرکزی بر اساس مصوبه خود به افراد در هنگام سفر به خارج از کشور (با محدودیت‌های خاص در مقاصد واجد شرایط) اعطا می‌کند. این کمک هزینه شامل دریافت مقدار مشخصی ارز با نرخی کمتر از قیمت بازار آزاد (نرخ بانک مرکزی/دولتی) است. مردم، واجد شرایط دریافت این کمک هزینه فقط یک بار در سال هستند. 

•برای مسافرانی که به صورت هوایی مسافرت می‌کنند، مقدار ارز مسافرتی قابل خرید ۵۰۰ یورو یا معادل آن در ارزهای دیگر است.

•برای مسافرانی که به صورت زمینی، ریلی و دریایی مسافرت می‌کنند، مبلغ ارز مسافرتی قابل دریافت ۳۰۰ یورو یا معادل آن در ارزهای دیگر است.

•در این قوانین، نیاز یا عدم ‌نیاز به ویزا برای ورود به کشور مقصد، از شرایط ارز مسافرتی حذف شده و تنها نوع سفر (هوایی یا غیرهوایی) معیار اصلی برای تخصیص ارز مسافرتی است.

 

شرایط اخذ ارز مسافرتی چیست؟

در گذشته سهمیه ارزی برای افرادی که قصد سفر به کشورهای خارجی را داشتند معادل 1000 یورو بود. یعنی مهم نبود مسافر قرار است کجا سفر کند، هدفش از سفر چیست یا حتی چگونه می‌تواند به آن کشور برود! اما از دی ماه 1400 بانک مرکزی بخشنامه‌ای را برای تنظیم فروش ارز مسافرتی صادر کرد. بر اساس این بخشنامه سقف فروش این ارز کاهش یافت. البته در تیر 1401 این ارز دوباره کاهش یافت. اکنون میزان ارز مسافرتی قابل دریافت مسافرانی که با ویزای توریستی یا مسافرتی در سال 1402 قصد سفر به کشورهای خارجی را دارند 500 یورو برای سفر هوایی و 300 یورو برای سفر غیر هوایی (ریلی/دریایی) است.

البته ناگفته نماند که متقاضیان و مسافران خارج از کشور می‌توانند تا سقف 2000 یورو با نرخ ارز توافقی از صرافی‌های مجاز خریداری کنند. شرایط مهم دیگر اخذ ارز مسافرتی به شرح زیر هستند:

•ارز مسافرتی تنها و تنها یک بار در سال به افراد اعطا می‌شود، به این معنی که شما فقط یکبار در سال می‌توانید از این ارز استفاده کنید.

•برای دریافت ارز مسافرتی، شما باید بیشتر از ۵ سال سن داشته باشید. این معمولا به منظور محدود کردن ارز مسافرتی به افراد بالغ و جلوگیری از سوء استفاده از کودکان اعمال می‌شود.

•باجه‌های ارزی در فرودگاه‌های بین‌المللی امام خمینی تهران، اهواز، اصفهان، تبریز، مشهد، شیراز یا ارومیه موجود هستند. این باجه‌ها پس از دریافت رسید صادرشده توسط بانک، اسکناس‌های ارز را در اختیار مسافران می‌گذارند.

•دریافت ارز در فرودگاه معمولا حدود یک ساعت زمان می‌برد. لذا باید در نظر داشته باشید که برنامه سفر خود را طوری تنظیم کنید که این زمان به برنامه شما لطمه نزند.

در نظر داشته باشید که شعب ارزی بانک ملی و بانک ملت، فرایند کنترل مدارک (مانند بلیط)، دریافت مبلغ معادل ریالی برای خرید ارز مسافرتی و ارائه رسید دریافت ارز را انجام می‌دهند. پس برای دریافت رسید باید به یکی از این دو بانک مراجعه کنید.

 

 

ارز مسافرتی چه تفاوتی با ارز عادی دارد؟

یکی از مزایای دریافت ارز مسافرتی پایین بودن قیمت آن نسبت به نرخ بازار آزاد است. این باعث می‌شود که برای افرادی که قصد رزرو بلیط هواپیما خارجی را دارند انتخاب جذابی باشد. ارز مسافرتی معمولاً با نرخ تخفیفی در دسترس است و باعث صرفه جویی در هزینه‌های چند میلیون تومانی مسافران می‌شود. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که ارز مسافرتی تنها یک بار در سال اعطا می‌شود. 

خبر خوش این است که اخیرا تصمیمها بر بازگرداندن سهمیه ارز دانشجویی و ارز مسافرتی بوده است. مقامات در حال اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از سوء استفاده از این سهمیه‌ها هستند. 

 

برای دریافت ارز مسافرتی چه مدارکی لازم است؟

بسیار مهم است که در هنگام درخواست ارز مسافرتی در سال 1402 نسبت به مدارک لازم، احتیاط کافی را داشته باشید. برای راحتی شما لیستی از این مدارک در ادامه آمده است:

•اصل و کپی پاسپورت ایرانی: اطمینان حاصل کنید که پاسپورت شما حداقل به مدت 6 ماه اعتبار دارد تا واجد شرایط دریافت ارز مسافرتی باشید.

•اصل و کپی بلیط هواپیما مهر شده آژانس هواپیمایی: توجه داشته باشید که در صورت خرید اینترنتی بلیط هواپیما، کد رهگیری، اطلاعات شرکت صادرکننده بلیط و تاریخ و ساعت خرید در آن ذکر شده باشد.

•اصل و کپی کارت ملی.

•رسید پرداخت عوارض خروج: هر بار که قصد خروج از کشور را دارید ملزم به پرداخت عوارض خروج از کشور هستید که میزان آن بر اساس تعداد سفرهای خارجی انجام شده متفاوت است.

•اصل و کپی ویزا در صورت سفر به کشورهایی که نیاز به ویزا دارند.

•فرم درخواست ارز: از تکمیل این فرم اطمینان حاصل کنید، زیرا هر گونه اشتباه یا کوتاهی ممکن است پیامدهایی را در پی داشته باشد.

لطفا قبل از درخواست ارز مسافرتی از داشتن کلیه مدارک مورد نیاز و رعایت معیارهای لازم اطمینان حاصل کنید. در نظر داشته باشید که برای خرید ارز مسافرتی سفر زیارتی باید نام شما در سیستم سازمان حج و زیارت ثبت شده باشد.

 

از کجا می‌توانیم ارز مسافرتی تهیه کنیم؟

همانطور که گفتیم، شما برای دریافت رسید ارز مسافرتی باید به شعب ارزی بانک ملی یا بانک ملت مراجعه کنید و سپس ارز مد نظر را می‌توانید در باجه‌های ارزی فرودگاه‌های بین‌المللی امام خمینی تهران، اهواز، اصفهان، تبریز، مشهد، شیراز یا ارومیه دریافت کنید. اسکناس‌های ارز مسافرتی بعد از گیت خروجی فرودگاه توسط باجه بانک ملی یا بانک ملت و یا خودپردازهای موجود در فرودگاه به شما تحویل داده خواهد شد.

 

 

سخن پایانی

در پایان، سفر یکی از هیجان‌انگیزترین و متحول‌کننده‌ترین تجربه‌های زندگی است. امیدواریم این نوشته و اطلاعاتی که درباره ارز مسافرتی به شما همراهان عزیز ارائه شد، در برنامه‌ریزی سفرهای بهتر کمک کرده باشد. همچنین، در هنگام دریافت ارز مسافرتی، به موارد و قوانین مربوطه دقت کنید و با مراجعه به نزدیک‌ترین شعب بانکی قابل اعتماد، درخواست خود را انجام دهید.