یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۴:۲۴May 2024 19
جستجوی پیشرفته

وال مش: جایگزین وال پست در ساختمان های بتنی و فولادی

 

 

زلزله کرمانشاه به طراحان و مهندسان ساختمان ثابت کرد که اجرای صحیح وال پست تاثی بسیار زیادی بر عملکرد ساختمان در برابر زلزله دارد. علیرغم پایدار بودن ساختمان در برابر زلزله، حجم زیاد آسیب ها و خرابی های ناشی از زلزله بعلت تخریب یوارهای غیر سازه ای بود. به همین دلیل و پس از زلزله کرمانشاه مهندسی سازه و زلزله با نگاهی دوباره به عملکرد وال پست ها در ساختمان، درصدد افزایش ایمنی ساختمان در برابر زلزله برآمدند. 

با توجه به معایبی که سیستم وال پست فلزی داشت امروزه سیستم وال مش جایگزین وال پست فلزی شده است. به کمک وال مش (wallmesh) می توان به صورت قابل توجهی پایداری دیوارهای پیرامونی و داخلی را در برابر عواملی نظیر زلزله و... افزایش داد. 

 

وال مش چیست؟ 

وال مش از انواع وال پست های مدرن به شمار میرود که از آن برای مهار دیوارهای داخلی و پیرامونی ساختمان استفاده می شود. 

وال پست مش بهترین و مناسب ترین جایگزین وال پست به شمار می رود زیرا استفاده از آن دارای مزایای زیاد و توجیه اقتصادی است. اجرای وال مش روی سطح دیوار به راحتی امکان پذیر بود و این سیستم را می توان به دو شکل مختلف سراسری و نواری اجراء کرد. 

 

سیستم وال مش از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

سیستم وال مش از بخش های مختلف زیر ساخته شده است: 

1.نوار وال مش: 

نوار وال مش از جنس مش و توری فایبرگلاس می باشد. توری فایبرگلاس در دو نوع مختلف توری مقاوم به قلیا یا مش فایبرگلاس AR و توری معمولی یا توری فایبرگلاس E-GLASS موجود است. توری فایبرگلاس را می توان از مهم ترین اجزای سیستم وال مش محسوب کرد. 

 

2.پلاستر وال مش: 

پلاستر وال مش یکی دیگر از مهم ترین متریال ها برای نصب و اجرای وال مش به شمار می رود. برای اجرای وال مش با توجه به جنس توری فایبرگلاس از پلاستر سیمانی یا گچی استفاده می شود. 

 

3.پروفیل نبشی و ناودانی: 

ناودانی یا نبشی یکی دیگر از انواع اجزای تشکیل دهنده سیستم وال مش به شمار می رود. از نبشی یا ناودانی برای متصل کردن دیوار به سقف و یا تیر و ستو دو دیوار استفاده می گردد. 

 

4.چسب اپوکسی: 

چسب اپوکسی یکی دیگر از انواع محصولاتی است که در زمان نصب نبشی منقطع یا ناودانی کاربرد زیادی دارد. 

 

 

مقایسه وال مش و وال پست | هر آنچه باید بدانید!

سیستم وال مش امروزه جایگزین وال پست شده است. این دو سیستم دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند.  از مهم ترین مزایای وال پست مش نسبت به وال پست فلزی می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

1.حذف وادارهای قائم و افقی در سیستم وال مش: 

برای اجرای وال مش وادارهای عمودی یا قائم و تیرک های افقی حذف شده اند در نتیجه کلیه عملیاتی که مرتبط به وادارها هستند نیز حذف شده اند. در سیستم وال پست مش توری یا مش فایبرگلاس جایگزین وادارها می شوند و این متریال ها را می توان به راحتی روی دیوار نصب کرد. 

2.حذف میلگرد بستر در سیستم وال مش: 

برای اجرای وال مش از میلگردهای بستر استفاده نمی شود. در این سیستم از مش فایبرگلاس و پلاسترها به عنوان عنصر تقویت کننده استفاده می شود. با حذف میلگردها در هزینه ها و سرعت اجرای سیستم وال پست مش صرفه جویی می شود. علاوه بر این میلگردهای بستر دارای وزن بسیار زیادی هستند و حذف آن ها باعث می شود تا بار وارد بر ساختمان کاهش پیدا کند. 

3.کاهش هزینه اجرای وال پست در سیستم وال مش: 

با اجرای سیستم وال مش می توان در هزینه های ناشی از اجرای وال پست حدود 30 تا 50 درصد صرفه جویی می شود. از مهم ترین دلایل کاهش هزینه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

•قیمت مصالح مورد استفاده در سیستم وال پست مش نسبت به وال پست فلزی ارزان تر است. قیمت خرید نوارهای وال پست مش، پلاستر، چسب اپوکسی و ناودانی نسبت به قیمت خرید وادارها، میلگرد بستر، بولت و... ارزان تر است. 

•هزینه دستمزد تیم اجرایی برای اجرای وال مش نسبت به دستمزد تیم اجرایی برای اجرای وال پست مقرون به صرفه تر است. 

4.افزایش سرعت اجرای ساختمان در سیستم وال مش: 

یکی از مهم ترین ویژگی های اجرای سیستم وال مش سرعت اجرای بسیار زیاد آن است که این ویژگی باعث شده است که از وال پست مش به عنوان روشی مدرن در صنعت ساختمان سازی استفاده شود.  برای اجرای وال پست فلزی به انجام مراحلی نظیر نصب پلیت، اجرای ضد زنگ روی قطعات، اجرای وادار و میلگرد بستر، جوشکاری و... نیاز است. برای اجرای هر یک از مراحل وال پست فلزی نیاز به صرف مدت زمان زیادی است در نتیجه استفاده از این سیستم باعث کاهش سرعت ساختمان سازی می شود. برای اجرای وال پست مش از نوار فایبرگلاس، لایه های پلاستر، نبشی و... استفاده می شود شایان ذکر است برای اجرای هر یک از این مراحل نیاز به صرف مدت زمان زیادی نیست. در نتیجه می توان با اجرای سیستم وال پست مش به صورت قابل توجهی سرعت ساختمان سازی را افزایش داد. 

5.امکان اجرای سیستم وال مش در ساختمان های بدون وال پست: 

سیستم وال پست فلزی را نمی توان بعد از اتمام دیوارچینی اجراء کرد. در حالیکه می توان سیستم وال مش را به راحتی پس از اجرای دیوارچینی ساختمان اجرا نمود. بنابراین در صورتی که به  دلیل خطای اجرایی وال پست در ساختمان اجرا نشده است و یا در صورتی که نگام نیاز به بازسازی ساختمان نیاز با اجرای وال پست باشد، می توان بعد از خرید توری فایبرگلاس، پلاستر و... به راحتی سیستم وال پست مش را اجراء کرد و مقاومت سازه را افزایش داد. 

 

هزینه اجرا و قیمت وال مش چقدر است؟

از مهم ترین عوامل تاثیرگذار روی هزینه اجرای و قیمت وال مش می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

1.نوع مصالح مورد استفاده در سیستم وال مش

2.میزان توری و ممش فایبرگلاس مورد استفاده در سیستم وال پست مش ( هزینه توری فایبرگلاس با توجه به ابعاد چشمه و گرماژ آن تعیین می شود.) 

3.نوع و میزان پلاستر مورد استفاده در سیستم وال پست مش 

4.تعداد ناودانی یا نبشی ها 

5.میزان چسب اپوکسی مورد استفاده جهت نصب پروفیل ناودانی و یا نبشی

6.دستمزد تیم اجرایی وال مش 

 

 

وال مش مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان و آیین نامه 2800 

در پیوست شماره 6 آیین نامه 2800 طراحی ساختمان در مقابل زلزله برای مهار دیوارهایی که غیر سازه‌ای هستند به استفاده از روش های مختلف توصیه شده است. این روش ها شامل روشی های سنتی و مدرن هستند. همچنین سیتم وال مش بعنوان یکی از جدیدترین روش های مهار دیوارهای پیرامونی و داخلی و بعنوان جایگزین وال پست مورد تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان می باشد و امروزه طاحان می توانند با آسودگی خاطر ااز این سیستم در طراحی وال پست ساختمان استفاده کنند.

 

مراحل اجرای وال مش در ساختمان های بتنی و فولادی چگونه است؟

سیستم وال مش در ساختمان های فولادی و بتنی طبق مراحل زیر اجراء می شود: 

1.اجرای دیوار چینی در ساختمان: 

یکی از مهم ترین مراحل اجرای وال مش دیوار چینی است و این مرحله باید به شکل متعارف انجام شود. قبل از اجرای سیستم وال پست مش باید هرگونه آلودگی نظیر روغن، گرد و غبار و... از روی سطوح پاک شود. در زمان انجام دیوار چینی باید از انواع مصالح جدا کننده نظیر پشم سنگ، یونولیت و پلی استایرن استفاده شود. هر یک از این مصالح باعث می شوند تا قاب، ستون ها و تیرها از دیوار جدا شوند. 

 

2.اجرای لایه اول پلاستر وال مش بر روی دیوار: 

لایه اول پلاستر وال مش به اندود زیرین نیز معروف است. در این مرحله یک لایه از پلاستر سیمانی یا گچی به کمک دستگاه مخصوص یا دست روی سطح دیوار پاشیده می شود. توجه داشته باشید که سطح پلاستر باید به خوبی صاف شود. 

3.نصب نوار وال مش طبق نقشه های اجرایی بر روی دیوار: 

در مرحله سوم باید نوارهای وال مش مطابق با نقشه های اجرایی روی دیوار نصب شود. هر یک از نوارهای وال پست مش باید با عرض و فواصلی که از قبل تعیین شده است به صورت قائم روی دیوار نصب گردند. برای نصب نوارها روی دیوار می توان از میخ استفاده کرد. 

4.اجرای لایه دوم پلاستر وال مش بر روی دیوار: 

در مرحله چهارم اجرای سیستم وال مش باید مجددا یک لایه از پلاستر سیمانی یا گچی روی سطح نوارهای توری فایبرگلاس پاشیده شود. توجه داشته باشید که سطح نوارهای مش فایبرگلاس باید به کمک لایه اندود روبین به خوبی پوشش داده شوند. 

5.نصب نبشی یا ناودانی بر روی تیر و سقف با چسب اپوکسی: 

 در مرحله پایانی باید نبشی ها یا ناودانی ها در فاصله هایی مشخص چیده شوند. توجه داشته باشید که ساق نبشی نباید به صورت کامل به دیوار متصل شود. برای اتصال نبشی به دیوار روی تیر یا سقف از چسب اپوکسی استفاده می شود. استفاده از چسب اپوکسی برای اجرای نبشی یا ناودانی باعث کاهش هزینه ها و پیشگیری از وارد شدن آسیب به سقف فوقانی یا تیر می شود.