یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۶:۰۳May 2024 19
جستجوی پیشرفته

چگونه سایز میلگرد را تشخیص بدهیم

 

چگونه سایز میلگرد را تشخیص بدهیم؟

 

چگونه سایز میلگرد را تشخیص دهیم و چرا اندازه و سایز میلگرد موضوع مهمی است؟ این‌ها سوالاتی هستند که امروز در این مطلب می‌خواهیم بررسی کنیم. حتما می‌دانید که میلگردها که پرمصرف‌ترین پروفیل فولادی در صنعت ساختمان سازی هستند، انواع متفاوتی دارند و در سایزهای مختلفی هم تولید می‌شوند. از طرف دیگر چون پرمصرف‌ترین پروفیل فولادی به کار رفته در یک ساختمان معمولا میلگرد می‌باشد، قسمت عمده‌ای از هزینه‌ی ساختمان را قیمت میلگرد مصرفی تعیین می‌کند و سایز و اندازه‌ی میلگرد مستقیما روی قیمت آن تاثیر گذار است. بنابراین تشخیص سایز میلگرد یکی از مهم‌ترین وظایف پیمانکاران و متخصصان این صنعت می‌باشد. در ادامه میلگردها و سایز بندی آن‌ها و مهم‌تر از آن چگونگی تشخیص سایز میلگردها را بررسی خواهیم کرد. 

دنیای مقاطع فولادی را بدون وجود میلگرد نمی‌توان متصور شد؛ اهمیت این محصول در سازه‌های فولادی و صنایع مختلف به اندازه‌ای است که بدون وجود آن هیچ پروژه‌ای را به اتمام نمی‌توان رساند. حجم استفاده از میلگرد در سازه‌های فولادی بالاست و عوامل مختلفی در قیمت نهایی آن تاثیرگذار هستند.

میلگرد یکی از پرکاربرد ترین مقاطع فولادی در بازار آهن آلات کشور است و عموما به منظور افزایش استحکام کششی بتن مورد استفاده قرار میگیرد. در وب سایت اصفهان آهن انواع میلگرد آجدار ، میلگرد ساده ، میلگرد کلاف آجدار و کلاف ساده تولید شده توسط کارخانه های مطرح کشور بدون واسطه به فروش میرسد.

 

انواع میلگرد و سایز و وزن آن‌ها

 

 

میلگرد یک پروفیل فولادی پر مصرف در صنعت ساختمان سازی است که از طریق بالا بردن مقاومت کششی بتن، باعث می‌شود تا مقاومت و استحکام بنا و ساختمان در برابر فشارهای بالا و شرایط  نامطلوب محیطی بالا رود. این پروفیل فولادی به طور کلی به دو نوع میلگرد ساده و میلگرد آجدار تقسیم بندی می‌شود که نوع آجدار آن مقاومت بیشتری از خودش نشان می‌دهد و از لحاظ ظاهری نیز با میلگرد ساده متفاوت است.

 با توجه به ویژگی و مزایای استفاده از میلگرد در ساختمان می‌توان این گونه نتیجه گرفت که وزن و سایز میلگرد مصرف شده در آن، به طور مستقیم روی قیمت ساختمان و هزینه نهایی پروژه اثر خواهد گذاشت. 

در کشور ما کارخانه‌های متعددی در زمینه تولید میلگرد فعالیت دارند؛ علت این موضوع این است که حجم استفاده از میلگرد به عنوان مهمترین مقطع فولادی به اندازه‎ای زیادی است که باعث شده کارخانه‌های زیادی در این زمینه به خود کفایی برسند.

استانداردها و روش تولید میلگرد و قطر و سایز میلگرد در کشورهای مختلف متفاوت است و در ایران میلگردها را طبق استاندارد روسی تولید می‌کنند. این میلگردها در قطرهای 10 میلی متر، 12 میلی متر، 16 میلی متر، 20 میلی متر، 25 میلی متر، 32 میلی متر، 40 میلی متر و 50 میلی متر تولید می‌شوند و سایز بندی آن‌ها طبق جدول زیر که وزن هر شاخه میلگرد 12 متری را نشان می‌دهد، با توجه به استاندارد جهانی (استاندارد دین) محاسبه شده است.

 

جدول وزنی میلگرد 12 متری ( جدول قطر آرماتور)

 

 

البته میلگرد انواع زیادی مثل میلگرد نرم بدون آج (1A) ، میلگرد نیمه سخت با آج ساده (2A) ، میلگرد سخت با آج پیچیده (A3) ، میلگرد سخت با آج پیچیده (A4) و یا میلگرد اروپایی، میلگرد با روکش اپوکسی، میلگرد گالوانیزه و ... دارد که هرکدام مشخصات فنی مختلفی دارند و به اهمیت علت نیز کاربرد گوناگونی پیدا می‌کنند. این مسئله نیز باعث می‌شود تا هنگام انتخاب میلگرد برای پروژه و سازه به سایز و مشخصات فنی و فیزیکی میلگردها دقت کنیما. 

 

اهمیت تشخیص سایز میلگرد

 

 

یکی از راه‌های جلوگیری از بروز مشکلات حین ساخت‌و‌ساز و سرویس‌دهی، کنترل سایز و ضخامت میلگرد و انتخاب نوع صحیح آن برای پروژه ساختمانی می‌باشد. معمولا تشخیص سایز میلگردها کار دشواری نیست، اما بروز خطا در استفاده از میلگرد مناسب می‌تواند مشکل ساز و البته خطرناک باشد.

 بنابراین بهترین کار، یادگیری تشخیص سایز میلگرد می‌باشد. نکته‌ی دیگری که بر اهمیت تشخیص سایز میلگرد اضافه کرده، تاثیر مستقیم سایز، طول و وزن میلگرد روی قیمت و هزینه ساختمان سازی است. مهندسان و آرماتور بندهای حرفه‌ای از روش‌هایی مثل شابلون ( گیج میلگرد)، ترازو، کولیس و یا آچار فرانسه و همچنین کنترل چشمی و…  استفاده می‌کنند که در ادامه با روش استفاده از آن‌ها را می‌خوانیم.

 

چگونگی تشخیص سایز میلگرد

 

 

میلگردها با توجه به استانداردهای مختلف، سایز، وزن و قطر متفاوتی دارند؛ اما عمدتا قطری در بازه 6 الی 32 میلی متر دارند که به صورت بندیل است و اگر نیاز به طول‌های کوتاه‌تر باشد، به صورت کلاف و سفارشی عرضه می‌شوند.

هرچند استفاده از روش‌های زیر به نظر ممکن است ساده بیاید، اما درصد خطای زیادی هم دارند، پس بهتر است هنگام استفاده از آن‌ها دقت کافی داشته باشید.

 

تشخیص سایز میلگرد با روش کنترل چشمی

 

قطعا مهندسان ناظر و آرماتوربندهای حرفه‌ای، طی سال‌ها تجربه در این زمینه به این مهارت رسیده‌اند تا بتوانند تنها با نگاه کردن به میلگرد سایز و اندازه‌ی آن را حدس بزنند مثل نحوه‌ی تشخیص میلگرد از روی ظاهر.

  اما این روش،  به اصطلاح کار هرکسی نیست و مهندسان و نیروی کار تازه وارد به سختی می‌توانند با اتکا به این روش کار را پیش ببرند. به خصوص زمانی که میلگردها با سایز تقریبا یکسان کنار هم قرار بگیرند و در این صورت استفاده از روش کنترل چشمی برای تشخیص سایز میلگرد پر ریسک می‌شود و امکان پذیر نیست. تا جایی که در آیین نامه‌های بازرسی نیز استفاده از روش کنترل چشمی برای مهندسین ناظر ممنوع اعلام شده است.

 

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از ترازو

 

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از ترازو از روش قبلی دقیق تر است. در این روش، طول‌های انواع میلگرد ساده و آجدار لازم است تا با استفاده از یک فرمول و همچنین وزن کشی میلگردها با ترازو، اندازه‌ی قطر آن‌ها مشخص شود. برای استفاده از این روش، از جدول اشتال میلگرد و یا فرمول زیر استفاده می‌کنند:

(شعاع)2* طول* 3.14* چگالی فولاد / 1000

 

تشخیص سایز میلگرد با کولیس

 

کولیس (calipers) نام یکی از ابزارهای مهندسی می‌باشد که  در زمینه‌های مختلف صنعت از آن استفاده می‌کنند. این ابزار ابعاد شیء مورد نظر را با دقت بسیار زیادی اندازه گیری می‌کند. در رابطه با اندازه گیری میلگرد با استفاده از کولیس، باید توجه کرد که هر 3 قطر میلگرد یعنی قطر اسمی، قطر زمینه و قطر خارجی انازه گیری می‌شود. 

منظور از قطر زمینه قطر بدون احتساب آج و منظور از قطر خارجی نیز قطر با احتساب آج می‌باشد. یعنی میلگرد شماره 16 با آج یکنواخت دارای قطر اسمی 16، قطر زمینه 15 و قطر خارجی 18 می‌باشد.

 

تعیین اندازه میلگرد با استفاده از ریسمان و آچار فرانسه

 

 

در پروژه‌های ساختمانی، همیشه ریسمان بنایی وجود دارد، بنابراین میتو‌ان از آن برای اندازه گیری سایز میلگرد استفاده کرد. برای استفاده از این روش، ریسمان را دور میلگرد مورد نظر می‌پیچانند و بدین ترتیب قطر میلگرد را محاسبه کرده و از طریق آن قطر میلگرد را پیدا می‌کنند. همین کار را می‌توان با یک طناب یا نخ از قبل مدرج شده نیز انجام داد.

یکی دیگر از ابزارهایی که برای اندازه گیری قطر میلگرد می‎تواند کمک کننده باشد، آچار فرانسه است. البته در صورتیکه از قبل آچار فرانسه را مدرج کنند و سر پروژه بتوانند با آن به راحتی قطر میلگرد را محاسبه کنند.

 

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از انگشتان دست

 

این روش یکی از ترفندهای بنایان است! در این روش بنا یا آرماتوربند، از قبل سایز و اندازه انگشتان دستش را اندازه می‌گیرد و سر پروژه در صورت نیازش، با گذاشتن انگشت روی میلگرد به راحتی سایز میلگرد را متوجه می‌شود و مانند شابلون سایز میلگرد عمل می‌کند. هرچند این روش اصلا روش دقیق و آسانی نیست. برای مثال تشخیص میلگرد 18 از 20 که تنها 2 میلی متر با هم اختلاف دارند به راحتی امکان‌پذیر نیست.

 

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از شابلون

 

بهترین و سریع‌ترین روشی که مهندسان معمولا از آن استفاده می‌کنند همین روش استفاده از شابلون است. این شابلون‌ها، سایز انواع میلگرد را در خود دارند و عموما از جنس فولاد ضدزنگ می‌باشند و به راحتی بوسیله آن‌ها می‌توان قطر میلگردها در بازه‌ی 12- 28  میلی‌متر را کنترل کرد. اما اگر به این شابلون‌های اندازه گیری دسترسی ندارید می‌توانید با استفاده از فیلم‌های رادیولوژی،  ورق‌های نازک کانال کولر و یا انواع نخ و روبان آن‌ را به صورت دست ساز بسازید. 

میلگردها عضو جدانشدنی صنعت ساختمان‌سازی هستند. حجم استفاده از این محصول به قدری بالاست که می‌توان گفت قیمت این محصول یکی از عوامل تاثیر‌گذار بر قیمت نهایی مسکن است.

انتخاب بهترین برند میلگرد برای بسیاری از افراد و مصرف‌کنندگان، اهمیت زیادی دارد. قبل از خرید میلگرد، بهتر است اطلاعاتی در مورد هرکدام از پارامترهای گفته‌شده کسب کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

 

در آخر

 

در این مقاله از اصفهان آهن (https://esfahanahan.com/) روش‌های تشخیص سایز و اندازه میلگرد در ساختمان سازی را خواندیم و کمی با مزایا و معایبشان آشنا شدیم. این موضوع در روند ساخت یک پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است و تا جایی که برخی از مهندسان هنگام انتخاب میلگرد سعی می‌کنند تا از میلگرد با سایز نزدیک به هم انتخاب نکنند تا مبادا در فوندانسیون به مشکل بخورند چرا که با تمام این روش‌ها، باز هم احتمال خطا وجود خواهد داشت.