یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۵:۴۸May 2024 19
جستجوی پیشرفته

مدیریت دانش چیست و چرا سازمان ها به آن احتیاج دارند؟

مدیریت دانش فرآیند آگاهانه تعریف، ساختار ، حفظ و اشتراک دانش و تجربه کارکنان در یک سازمان است. هدف اصلی مدیریت دانش، بهبود کارایی سازمان و صرفه جویی در دانش در شرکت است. غالباً منظور آن آموزش و یادگیری در یک سازمان یا مشتریان آن است. این شامل چرخه ای از ایجاد، به اشتراک گذاری ، ساختار و حسابرسی دانش ، به منظور به حداکثر رساندن دانش جمعی سازمان است.

هدف این است که بتوان یادگیری سازمانی را ایجاد کرد و یک فرهنگ یادگیری ایجاد کرد، درست جایی که اشتراک دانش تشویق می شود و کسانی که به دنبال یادگیری بهتر هستند، موقعیت مناسبی برای آن به دست می آورند.

وقتی به مدیریت دانش فکر می کنید، در نظر گرفتن انواع دانش و به اشتراک گذاشتن این دانش در یک سازمان چقدر ممکن است؟ چطور این شکل از مدیریت، با مدیریت استراتژیک در ارتباط است؟

 

 

دانش ضمنی و دانش صریح، دو نوع اصلی دانش در تعریف مدیریت دانش است.

دانش ضمنی بصری تر است، بسته بندی آن آسان و با دیگران به اشتراک گذاشته نمی شود. نمونه هایی از دانش ضمنی تفکر ابتکاری و درک زبان بدن است.

دانش صریح اطلاعاتی است که به راحتی کد می شود و آموزش می یابد، مانند نحوه تغییر تونر در چاپگر و معادلات ریاضی.

مدیریت موفقیت آمیز دانش، سازمان را از چند جهت بهبود می بخشد. این شکل از مدیریت اطمینان حاصل خواهد کرد که دانش تخصصی کارمندان با آنها باقی نمی ماند و یا توسط سایر کارمندان که از این دانش بهره مند می شوند استفاده نمی شود.

چنین ساختاری در سازمان ها امکان را برای آگاهی از وضعیت بهتر و همچنین گشودن درها برای یادگیری بهترین روش ها، درس های آموخته شده و بهبود کلی سازمانی فراهم می کند.

 

چرا مدیریت دانش مهم است؟

مدیریت دانش مهم است، زیرا باعث افزایش کارایی توانایی تصمیم گیری سازمان می شود.

با اطمینان از دسترسی همه کارمندان به تخصص کلی در سازمان، نیروی کار هوشمندتری ساخته می شود که قادر به تصمیم گیری سریع و آگاهانه است که به نفع کل سازمان خواهد بود.

پرورش نوآوری در سازمان آسان تر است، مشتریان از افزایش دسترسی به بهترین روش ها بهره مند می شوند و اشتباهات کارکنان کاهش می یابد.

اهمیت مدیریت دانش هر ساله در حال افزایش است. هرچه بازار بیش از پیش رقابتی می شود، یکی از بهترین راه های پیشروی در این زمینه، ایجاد سازمان خود به روشی هوشمند و انعطاف پذیر است. احتمالا شما می خواهید بتوانید مسائل را از راه دور تشخیص داده و به سرعت به اطلاعات و نوآوری های جدید پاسخ دهید؛ مدیریت دانش به موازات مدیریت استراتژیک راهکارهای اصلی به حساب خواهند آمد.

سازمان ها به دلایل مختلف فرآیند مدیریت دانش را آغاز می کنند. چنین فرآیندی از ادغام می تواند نیاز به تدوین دانش و تشویق تیم ها برای به اشتراک گذاشتن تخصص خود را ایجاد کند. همین طور بازنشستگی قریب الوقوع کارمندان اصلی می تواند نیاز به کسب دانش آنها را نشان دهد. از جهاتی دیگر انگیزه استخدام در آینده، حکمت استفاده از مدیریت دانش برای کمک به آموزش کارمندان جدید را نشان می دهد.

 

 

مزایای مدیریت دانش

•کارآمدی بالاتر کارکنان در محل کار

•تصمیم گیری های سریع تر و بهتر

•افزایش همکاری

•ایجاد دانش سازمانی

•افزایش بهره وری و پردازش کارکنان

•حفظ کارکنان، به دلیل ارزش گذاری دانش، آموزش و نوآوری

مدیریت دانش در هر شرکت و سازمانی که می خواهد خط پایین و سهم خود را در بازار افزایش دهد، ابزاری مهم است.

 

مثالهای مدیریت دانش و بهترین روشها

بسته به آنچه سازمان ها نیاز دارند، مدیریت دانش آنها متفاوت به نظر می رسد.

در زیر متداول ترین نمونه های مدیریت دانش را ذکر کرده ایم:

تدریس خصوصی و آموزش در جوامع کارکنان سازمانی

همه این مثالها انتقال دانش مستقیماً از دارنده دانش است.

این می تواند از طریق تدریس خصوصی، جلسات آموزشی در سطح سازمان، گفتگوی آنلاین و بحث های گروهی - یا ترکیبی از این گزینه ها و سایر موارد باشد.

برای اینکه مکان تخصص جنبه موثری در سیستم مدیریت دانش داشته باشد، باید یک ماتریس قابل جستجو ساخته شود که امکان مستند سازی صلاحیت ها را فراهم کند.

نقاط مثبت

•می توان بلافاصله به سوالات پاسخ داد.

•در صورت عدم درک مطلب می توان توضیحات را داد.

•جلسات طوفان فکری را می توان با بهره گیری از قدرت ترکیبی از تجربه و دانش گروه تسهیل کرد.

•یادگیری حضوری بهره وری بالاتری دارد.

 

نقاط ضعف

می تواند وقت گیر باشد و وظایفی را که دارنده دانش سعی در انجام آنها دارد از بین ببرد.

می تواند برای ساخت و نگهداری وقت گیر باشد.

مستندسازی و ذخیره آن برای استفاده در آینده دشوار است.

اگر دارنده دانش از شرکت خارج شود، دانش به دست آمده را نیز با خود خواهد برد.

 

 

 

مستندات، راهنماها، دستورالعمل ها، سوالات متداول و آموزش ها

این ارتباطات کتبی برای ذخیره و انتقال دانش بسیار مناسب است.

با مدیریت دانش مبتنی بر متن، سیستمی برای ذخیره، طبقه بندی و پیمایش موضوعات ضروری است. در بسیاری از موارد، فراداده کمک بزرگی برای این امر می کند.

نقاط مثبت

•به راحتی بایگانی و ذخیره می شود.

•به اشتراک گذاری آنلاین آسان است.

•می تواند به راحتی تخصص افراد مختلف را در یک بسته قرار دهد.

•راه حل های سریع ارائه می دهد.

نقاط ضعف

•برای ایجاد نیاز به زمان بیشتری دارد.

•باید به درستی سازماندهی شود در غیر این صورت دانش قابل کشف نخواهد بود.

•دانش باید به روز باشد.

 

کلام آخر

همان طور که مشاهده می کنید مدیریت دانش الگوهای مختلفی برای پیاده سازی دارد که نمونه های فوق، تنها بخشی از آن ها را به خود اختصاص می داد. بسترهای انجمن ها، اینترانت، محیط های همکاری، محیط های یادگیری و توسعه، مطالعات موردی، وبینارها و ... از سایر پلت فرم های مدیریت دانش به حساب می آیند. در شرکت مشاوره مدیریت غزال می توانید در کنار دریافت خدمات مربوط از برترین مشاور مدیریت، خدمات مشاوره دانش را نیز تجربه کرده و بهره وری سازمانی را افزایش دهید.