یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۳:۲۳May 2024 19
جستجوی پیشرفته

آیا حسابداران میتوانند از ورشکستگی شرکتها جلوگیری کنند؟

 

 

نقش حسابداری و حسابرسی در دنیای امروز به عنوان یک ابزار کاربردی برای مدیریت صحیح منابع اقتصادی بسیار واضح است. حسابرسی و حاکمیت شرکتی دو عامل مهم جلوگیری از ورشکستگی یا بحران‌های مالی هستند. در این مقاله به نقش حسابداران در ورشکستگی شرکت‌ها خواهیم پرداخت.

 

اهمیت حسابداری در مدیریت مالی

حسابداری همانند یک چاقوی دو لبه است که می توانید سرمایه را در یک مسیر درست هدایت کند و یا با اطمینان واهی به سهامداران و مدیران باعث ایجاد بحران‌های شدید مالی در سازمان شود. در این میان نقش یک حسابداری با تجربه و متخصص کاملا واضح است.

بحران مالی وضعیتی است که در آن بخش قابل توجهی از ارزش های دارایی‌ها به شکل ناگهانی از دست می رود. در پی بحران های مالی بزرگ امکان ورشکستگی کامل شرکت یا سازمان وجود دارد. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت که یک حسابداری بدون آگاهی و تخصص می‌تواند به طور کلی باعث نابودی سازمان شود.

جامعه جهانی بعد از بحران‌های بزرگ مالی در سال 2008 در امریکا و تایید نقش حسابداران و حسابرسان در این بحران ها تصمیم گرفت با فاصله گرفتن از نوع سنتی حسابداری و استفاده از تخصص‌های مالی و حسابداری جایگزین از ایجاد فاجعه مجدد جلوگیری کنند.

اضافه کردن بخش‌هایی چون مشاوره مالی در شرکت ها و یا استفاده از حسابرس آگاه و باتجربه در کنار سیستم حسابداری معمولی یکی از قدم های موثر در کاهش اشتباهات حسابداران و ایجاد بحران مالی ناشی از آن در سازمان است.

می‌دانیم که حسابرسی داخلی یک سازمان بر اساس بررسی آمار و اطلاعاتی که یک حسابدار از شرایط مالی سازمان اعلام می کند به مدیریت مالی و سهامداران مشاوره می دهد، اگرچه وظیفه او کنترل تمامی دفاتر و اسناد ارائه شده از حسابداری است، اما باید گفت بازهم اشتباهات فاحش بخش حسابداری می تواند بزرگترین مشکل را در وضعیت مالی شرکت ایجاد کند.

بنابراین با توسعه مهارت های لازم در انجام امور حسابداری و همچنین شناخت کافی از خطرات اصلی مالی در شرکت و ورود اطلاعات درست و بی عیب و نقص می‌تواند تضمین کننده حضور یک عنصر اصلی در راه مبارزه با بحران‌های مالی در سازمان ها باشد.

یک حسابداری با عواملی چون تقلب و سوء جریانات مالی، یک واحد تجاری را وارد بحران می‌کند. همچنین گاهی چند اشتباه سهوی و یا از روی ناآگاهی می‌تواند منجر به رخ دادن یک فاجعه مالی باشد، آنچه مسلم است در هر دو صورت حسابدار یا سیستم حسابداری است که زیر سوال می‌رود.

 

 

مشاوره غلط واحد حسابداری به مدیران

در واقع این واحد حسابداری است که همه اطلاعات مالی شرکت را ثبت و ضبط می کند و با آنالیز آنها، اطلاعات آماری را به واحد مدیریت و سهامداران گزارش می‌کند. اگرچه در این میان نقش یک مشاوره حسابداری یا حسابرس را می توان بسیار مثبت ارزیابی کرد، با این وجود همه چیز بستگی به گزارشاتی دارد که از واحد حسابداری خارج می‌شود. به طور مثال برای یک شرکت بحران زده در معرض ورشکستگی مهار هزینه ها و مدیریت آنها نقش بسیاری در جلوگیری از فاجعه خواهد داشت که این مسئله به طور کامل از عهده یک مدیر مالی و حسابداری بر می‌آید. همین یک جمله کافی است که بدانید نقش مشاوره‌های مالی و حسابداری در یک سازمان تا چه اندازه در سرنوشت آن تاثیرگذار است.

در واقع یک سیستم حسابداری کارآمد می تواند با پوشش خطرات موجود در راه کسب و کار و تصمیم گیری درست و یافتن یک استراتژی مناسب به یک نقطه قوت در سازمان تبدیل شود. باید اضافه کنیم چناچه کارکنان سیستم حسابداری داخلی از میان افراد با مهارت‌های بالا و گسترده در مدیریت مالی استخدام شوند انجام حسابداری داخلی مناسب‌تر و البته ساده‌تر خواهد بود. می‌توان با ایجاد یک سیستم نظارتی در بخش حسابداری با عنوان حسابرسی داخلی بر کار حسابداران نظارت دقیق‌تری داشت.

 

مهارت های بالای حسابداری و نقش تاثیرگذار آن در مدیریت سازمان

وقتی یک حسابدار با تجربه با آنالیز اطلاعات آشنایی کامل داشته باشد، از برنامه ریزی‌های غیرواقعی و ناهنجاری های مالی در سازمان جلوگیری می کند. چرا که ارزیابی های غلط یکی از فاکتورهای ریسک در ورشکستگی‌های  مالی است.

همچنین دانش و اطلاعات کافی در زمینه ارتباط با سایر بخش های سازمان به حسابدار این اجازه را می دهد تا بتواند به خوبی اطلاعات لازم برای بررسی مشکلات مالی را در اختیار داشته باشد، چرا که اساسا نقش یک حسابدار بسیار بیشتر از وارد کننده اطلاعات و ثبت اسناد مالی شرکت است.

پژوهش‌ها در این زمینه نشان می‌دهد مشکل بحران مالی سازمان ارتباط مستقیمی با مدل های ارزش گذاری ندارد بلکه ایجاد بحران به واسطه عدم نظارت و کنترل و وجود تقلبات مالی و گزارشگری رویدادهای مالی و اشتباهات حسابداری در ثبت اطلاعات و آنالیز آنها رخ می‌دهد.

در صورتی که مدیران سازمانی یا سهامداران عمده با دانش حسابداری روز دنیا آشنا باشند و یا شیوه‌های مدیریت مالی و فاکتورهای تاثیرگذار در ایجاد بحران‌های مالی را بدانند می توان به شکل قابل توجهی از ایجاد چنین بحران هایی در سازمان جلوگیری کرد. مطمئنا تسلط به مبانی حسابداری و البته مهارت بالا در این زمینه می‌تواند نقش تاثیرگذاری در برون رفت سازمان‌ها از بحران‌های مالی داشته باشد.

 

 

مرکز تخصصی آموزش های مالی و حسابداری

حال که با اهمیت حسابداری و نقش آن در مدیریت‌های مالی، تصمیم گیری‌های مدیریتی و ارزش مشاوره‌های دقیق و درست مدیران و سهامداران آشنا شدید، باید به دنبال یک مرکز تخصصی برای آموزش حسابداری باشید تا بتوانید به عنوان یک مدیر، سهامدار و یا یک حسابدار با تجربه و دانش فراوان در جلوگیری از بحران‌های مالی سازمان و یا شرکت تحت نظارت خود نقش کلیدی ایفا کنید.

مراکز معتبر زیادی برگزار کننده دوره های آموزش صفر تا صد حسابداری هستند که هدفشان ارائه جامع و تخصصی مباحث حسابداری در جهت ارتقاء سطح دانش و آشنایی افراد با شیوه‌های مدرن حسابداری و مدیریت مالی است. این آموزش ها نقش مهمی در ارتقاء کیفی سیستم حسابداری شرکت و یا بالا بردن مدیریت مالی برای مدیران و سهامداران است. با تسلط بر این دانش هاست که مدیران و حسابداران قادر هستند از ایجاد شرایط بحران مالی برای شرکت یا سازمان جلوگیری کرده و یا روش‌های مدیریت بحران های مالی و بیرون کشیدن سازمان از شرایط بحرانی را بیاموزند.