یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۶:۲۱May 2024 19
جستجوی پیشرفته

تابلو برق صنعتی | انواع و کاربردها + چک لیست تعمیر و نگهداری

تابلو برق صنعتی چیست؟

تابلو برق صنعتی سیستمی پیشرفته است که برای اهداف متنوعی در صنعت برق مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله الکتریکی، عمدتاً متشکل از قطعات و تجهیزات الکترومکانیکی گوناگون در یک بدنه فلزی است. بر اساس میزان ولتاژ کاری، معمولاً تابلوهای برق صنعتی به سه گروه تقسیم بندی می شوند. این موارد شامل تابلو برق فشار ضعیف تا سطح 1 کیلوولت، تابلو برق فشار متوسط تا سطح 36 کیلوولت و تابلو برق فشار قوی در سطوح ولتاژ بالای 36 کیلوولت می باشد. تابلو برق دارای کاربردهای مختلفی در صنعت و مجتمع های مسکونی و پروژه های عمرانی است. در این مقاله به معرفی انواع تابلو برق صنعتی و ویژگی ها و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. همچنین چک لیست نکات مهم قبل از سفارش این محصول و نکات مهم تعمیر و نگهداری آن را مرور می کنیم. در پایان، روشی مطمئن برای خرید و سفارش این محصول به شما عزیزان معرفی می کنیم. با ما همراه باشید!

 

انواع تابلو برق صنعتی

    تابلو فشار ضعیف یا LV

    تابلو فشار متوسط MV

    تابلو فشار قوی HV

 

همانطور که اشاره کردیم، اصلی ترین تفاوت بین این محصولات، در ولتاژ کاری آن ها می باشد. برای خرید تابلو برق مناسب پروژه خود، در ادامه مقاله همراه ما باشید.

 

تابلو برق فشار ضعیف

تابلو برق فشار ضعیف LV جزو موارد پرکاربرد این وسیله صنعتی به حساب می آید. با توجه به تنوع ابعادی و گستره ولتاژ و جریان کاری این دستگاه، استفاده از آن در بسیاری از مجتمع ها و صنایع کوچک مقیاس مرسوم است. از جمله انواع تابلو LV می توان به تابلو مرکز کنترل موتور MCC switchgear، مرکز کنترل قدرت، تابلو حفاظت و کنترل و اصلاح ضریب قدرت اشاره نمود. این دستگاه قابلیت نصب به صورت دیواری یا ایستاده را دارد. همچنین بسته به محل پروژه و محدودیت های فیزیکی، می توان آن را به صورت داخلی (Indoor) یا بیرونی (Outdoor) نصب کرد. بدیهی است که استانداردهای حفاظتی نوع بیرونی سختگیرانه تر است. زیرا باید توان مقابله با شرایطی سخت محیطی و آب و هوایی را داشته باشد.

 

تابلو برق فشار ضعیف MCC آداک

 

تابلو فشار ضعیف از نظر نوع طراحی

تابلو برق LV را می توان به صورت ثابت یا کشویی طراحی نمود. به صورت کلی انواع طراحی تابلو برق فشار ضعیف می تواند شامل موارد ذیل باشد:

 

    تابلو برق دیواری روکار 

    تابلو دیواری توکار 

    تابلوهای ایستاده چند منظوره 

    تابلو طرح سیواکن

    تابلو طرح ریتال

 

تابلو برق فشار متوسط

تابلو برق فشار متوسط یا ولتاژ متوسط، در گستره کاری هزار تا 36 هزار ولت قابل طراحی و تولید است. در ساخت تابلو برق فشار متوسط می توان مدل های فیکس یا کشویی را پیاده سازی نمود. کاربرد این محصول در صنایع مقیاس متوسط و بزرگ بیشتر است. در بسیاری از پروژه های پتروشیمی، سیمانی، نفت و گاز، تولیدی و صنعتی و عمرانی از این تابلوی برق صنعتی استفاده می کنند. مدل کشویی با ساختار ماژولار به شما قابلیت های منعطف بیشتری برای طرح های توسعه ای برق شرکت تان را می دهد.

 

تابلو برق فشار متوسط طرح کشویی آداک

 

کاربردهای تابلو برق صنعتی

از انواع تابلو برق صنعتی در پروژه های مختلف تولیدی، نیروگاهی، میادین نفت و گاز، مجتمع های پتروشیمی، کارخانه های صنعتی، پروژه های سدسازی و عمرانی، پالایشگاه ها و سازمان های بزرگ استفاده می شود. 

 

تجهیزات داخلی تابلو برق صنعتی

یک تابلوی برق صنعتی می تواند متشکل از تجهیزات الکتریکی و مکانیکی ذیل می باشد:

 

کابل ورودی / باس بار

جنس کابل به کار رفته به عنوان ورودی تابلو برق صنعتی، مخصوصاً از نوع کوچک مقیاس، می تواند از نوع XLPE یا ERP باشد. در مقابل، برای تابلو های برق با ظرفیت بالا، معمولاً از باس بار استفاده می شود. در این صورت، جنس فلز آن می تواند مسی یا آلومینیومی باشد. 

 

سیستم باس بار در تابلو برق صنعتی

 

تجهیزات خروجی تابلو برق

آنچه که از تابلو برق خارج می شود می تواند شامل موارد ذیل باشد:

    کابل های عایق بندی شده 

    میله های عایق بندی شده 

    سیستم های ترانکینگ باسبار

    کابل های پوستی فلزی (MIMS) عایق بندی شده معدنی

    کابل های مقاوم در برابر آتش

 

کنتاکتورها

کنتاکتور یک قطعه ساده در تابلو برق صنعتی به شمار می رود. در واقع این یک دستگاه سوئیچینگ برقی است که به طور کلی توسط جریان کاهش یافته از طریق سولونوئید، بسته نگه داشته می شود. انواع مختلفی از کنتاکتورها را می توان برای کاربردهای خاص (به عنوان مثال: روشن کردن موتور، خازن های سوئیچینگ و غیره) استفاده نمود.

 

ویژگی های یک کنتاکتور با پارامترهای زیر مشخص می شود:

    مدت زمان عملکرد ،

    محل استفاده

    تعداد چرخه های شروع / توقف در ساعت

    استقامت مکانیکی و الکتریکی.

    کنتاکتورها برای چرخه های باز و بسته کردن های بسیارزیاد به کار می روند. این قطعات معمولا با کلید های فشاری خاموش/روشن کنترل می شوند.

 

کلید چاقویی Knife switch

کلیدهای چاقویی در تابلو برق MV برای جدا کردن تجهیزات خاص یا فیدرها برای نگهداری یا اهداف دیگر استفاده می شود. این کلیدها در شرایط بدون بار و به صورت دستی کار می کنند و یا در تاسیسات کنترل از راه دور، توسط موتور یا هوای فشرده فعال می شوند.

 

سوئیچ قطع بار Load break switch

این وسیله یک کلید قطع غیراتوماتیک دو موقعیتی (قطع/وصل) است. معمولاً هدف استفاده از این کلید، سهولت کار برای اپراتور دستگاه است. این کلید برای قطع و وصل جریان در حالت عادی استفاده می شود. بنابراین نمی تواند حفاظتی را برای مداری که تحت کنترل اش است ایجاد کند. 

 

کلید ارت

کلید ارت Earth switch معمولاً در تابلو برق صنعتی مورد استفاده واقع می شوند. هنگام جدا کردن هر یک از فیدرها (ورودی یا خروجی) برای نگهداری، باید فیدر را با بستن کلید ارت برای تخلیه هرگونه بار الکتریکی به زمین وصل نمود تا هرگونه بار الکتریکی احتمالی تخلیه شود و از بروز آسیب به اپراتور یا تجهیزات جلوگیری به عمل آید.

 

کلید برق (Circuit breaker)

کلید برق یا قطع کننده مدار یک وسیله برقی است که می تواند به طور همزمان تمام عملکردهای اساسی لازم یعنی جداسازی، کنترل و حفاظت را در یک تابلو برق صنعتی برآورده کند. انواع مختلفی از این وسیله شامل کلید MCCB ، MCB ، RCD و RCBO وجود دارد که هر کدام وظیفه ای خاصی را بر عهده دارند.

پارامترهای معرف یک کلید برق 

اجزای کلید برق شامل: سطوح تماسی ثابت و متحرک و محفظه تقسیم قوس 

مکانیزم اتصال: توسط دستگاه قطع کننده در شرایط غیرطبیعی جریان باز می شود. 

 

دستگاه محرک مکانیزم Trip

دستگاه مغناطیسی حرارتی که در آن یک بیمتال حرارتی شرایط اضافه بار را تشخیص می دهد. 

رله الکترونیکی: از ترانسفورماتورهای جریان که هر کدام از آن ها در یک فاز نصب می شود.

 

فیوز

یکی از تجهیزات پرکاربرد در تابلو برق صنعتی فیوزها می باشند. این وسیله به منظور قطع جریان در حالت اضافه بار مورد استفاده قرار می گیرد. 

 

رله های حافظتی

هدف نهایی رله محافظ این است که یک عنصر معیوب سیستم را در اسرع وقت قطع کند.

 

تجهیزات اندازه گیری در تابلو برق صنعتی

اندازه گیری در تابلو برق صنعتی معمولاً شامل: ولتاژ خط و فاز، جریان خط در هر فاز ، توان کل، اندازه گیری ضریب توان و غیره است. جریان توسط یک ترانسفورماتور CT سنجیده می شود. در SWB ها دو ترانسفورماتور وجود دارد: یکی برای محافظت و دیگری برای اندازه گرفتن سطح جریان به کار می رود.

 

چک لیست تعمیر و نگهداری تابلو برق صنعتی

مجموعه ای از دستورالعمل ها برای نگهداری تابلو برق باید مورد نظر قرار گیرد. سرفصل این دستورات می توان شامل موارد ذیل می باشد:

    انجام تست های روتین (شامل بازرسی چشمی، بررسی عایق، چک کردن وضعیت اتصالات)

    نظافت داخلی و خارجی

    تست دی الکتریک

    روغن کاری

    آچار کشی

    تست صحت کار رله ها

    تست سیستم های روشنایی و هیترها

    بررسی کابل ها و مقره ها

    کنترل آلودگی محیطی

 

سفارش ساخت تابلو برق صنعتی

نظر به اینکه فرآیند ساخت تابلو برق صنعتی از نظر ابعاد و تجهیزات و وسایل مورد استفاده، بسیار منعطف است، برای استعلام قیمت آن نیاز به برقراری ارتباط با شرکت تولید کننده تابلو برق است. در این راستا، شرکت سازنده تابلو برق آداک بهین نیرو از طریق روش های متنوعی آماده ارائه خدمات مختلف شامل طراحی، ساخت، نصب و خدمات پس از نصب تابلو برق به شما عزیزان می باشد. این شرکت به پشتوانه سال ها تجربه در زمینه طراحی و تولید انواع تابلو برق صنعتی و انجام صدها پروژه ملی و بین المللی، آماده ارائه راهکارهای نوین و باکیفیت به شماست. بدین منظور کافی است که از طریق شماره تلفن های زیر با کارشناسان آداک تماس بگیرید و یا با اسکن کد QR زیر، فرم درخواست استعلام قیمت خرید تابلو برق را تکمیل نمایید. اطمینان داشته باشید که کارشناسان مجتمع ساخت تابلو برق آداک در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

 

دفتر مرکزی: کرج، عظیمیه. بلوار 45 متری کاج، پلاک 199، واحد 1 و 3

تلفن: 02634156000

ایمیل: info@adakbn-co.com

دفتر تهران: بزرگراه اشرفی اصفهانی، خیابان مخبری، پلاک 10 واحد 6

تلفن: 02144491255

ایمیل: sales@adakbn-co.com