یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۴:۴۸May 2024 19
جستجوی پیشرفته

تأثیر قیمت آهن بر قیمت خودرو

 

 

 

متا توضیحات : افزایش قیمت آهن که با قیمت دلار رابطه کاملا مستقیمی دارد، می‌تواند تاثیری بر قیمت خودرو نیز بگذارد، از این رو با دانستن دلیل این امر اطلاعات خود را افزایش دهید.

 

 

 

 

 

بزرگ‌ترین محموله ماده خامی که وارد یک کارخانه تولید خودرو می‌شود، مقاطع فولادی و آهنی هستند. به‌این‌ترتیب، واضح است که تغییر قیمت آهن در بازار به تغییر قیمت خودروهای تولیدشده، می‌انجامد. در کشور ما رشد تولید فولاد در سال‌های گذشته، توانسته است تا حد زیادی نیاز صنعت خودروسازی کشور را به این ماده اولیه، برطرف نماید.

سؤال اساسی اینجاست که به چه دلیل آهن تا این حد در ساخت خودرو پرکاربرد است؟ همچنین، رابطه قیمت آهن و خودرو تا چه حد، خطی است و تا چه حد به عوامل دیگر بستگی دارد؟

در این مقاله در ابتدا به دلایل استفاده گسترده از مقاطع فولادی که پایه آن¬ها آهن است در صنعت خودروسازی، می‌پردازیم. در بخش بعدی مقاله به تاثیر متقابل قیمت آهن و خودرو بر یکدیگر می¬پردازیم. در این بخش خواهید دید که رابطه این دو صنعت، همیشه هم خطی نیست.

 

 

چرا ورق های فولادی تا این حد در صنعت خودروسازی محبوب هستند؟

در یک خودروی معمولی، حداقل یک تن آهن به‌کاررفته است. تقریباً تمامی بدنه، قسمت‌های موتوری و زیر کاپوت، شاسی و بخش‌هایی از اتاق کابین از آهن و مقاطع فولادی، ساخته‌شده‌اند. چرا اینقدر این مقاطع محبوب هستند؟ در اینجا، چند دلیل اصلی را بررسی می‌کنیم.

 

انعطاف پذیری بالا

بسته به درصد کربن آلیاژ فولاد و روش ساخت آن، هر ورق فولادی، قابلیت انعطاف‌پذیری متفاوتی دارد. ازآنجا این درصد، توسط تولیدکنندگان فولاد، قابل‌تغییر با دقت بالاست، آن‌ها به‌راحتی می‌توانند، ورق‌هایی با انعطاف‌پذیری بالا تولید کنند. در صنعت خودروسازی، انعطاف مواد اولیه بسیار مهم است. علاوه بر بدنه در ساخت انواع لوله و قطعات هم نیاز به انعطاف‌پذیری بالا وجود دارد که ورق‌های فولادی به‌خوبی آن را برطرف می‌کنند.

 

استحکام بالا

تاکنون، هیچ ماده دیگری که به‌اندازه ورق‌های فولادی در برابر ضربه و تصادفات، استحکام داشته باشد، برای بدنه خودرو پیدا نشده است. همچنین، مقاومت ورق‌های فولادی ضدزنگ یا گالوانیزه در برابر خوردگی و رطوبت هم بسیار بالاست. ازآنجاکه خودرو وسیله‌ای است که در شرایط آب و هوایی متفاوت، باید کیفیت خود را حفظ کند؛ استفاده از این ورق‌های فولادی در ساخت آن، اجتناب‌ناپذیر است.

 

قابلیت رنگ آمیزی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های قطعات فولادی این است که می‌توان آن‌ها را به‌راحتی رنگ کرد. رنگ خودرو یکی از اصلی‌ترین مشخصات آن است. یک کارخانه خودروسازی تمایل دارد هرچه بیشتر رنگ خودروهایش غنی کرده و تنوع ببخشد.

این ویژگی، همچنین باعث شده که پس از هر بار آسیب دیدن بدنه خودرو، بتوان آن را با صافکاری تعمیر کرد.

 

قیمت مناسب

اگر از هر ماده آلیاژی دیگر یا مواد جدیدتر به‌جای ورق‌های فولادی استفاده شود، قیمت تمام‌شده خودرو، بیشتر خواهد شد. به‌طورکلی، آهن و ورق‌های فولادی، مواد اولیه ارزانی در صنعت محسوب می‌شوند.

باید اضافه کرد که بیشتر فولاد مورداستفاده صنعت خودروسازی کشورمان از داخل تأمین می‌شود. به‌این‌ترتیب، قیمت تمام‌شده این ماده اولیه برای تولیدکننده خودروی ایرانی، بسیار کمتر از قیمت این ماده برای تولیدکننده‌های خارجی است که مواد اولیه‌شان را وارد می‌کنند.

 

بررسی رابطه قیمت آهن و قیمت خودرو

در نگاه اول به نظر می‌رسد که رابطه قیمت این دو محصول به‌صورت خطی است؛ یعنی هر میزان که قیمت آهن افزایش پیدا کند، قیمت خودرو نیز به همان میزان یا کمی کمتر و بیشتر افزایش می‌یابد. این موضوع، منطقی و تا حدی هم درست است. در بسیاری از برهه ها در سال‌های گذشته، شاهد چنین رابطه‌ای بین این دو صنعت بوده‌ایم.

حساسیت قیمت خودرو به قیمت آهن

نکته‌ای که باید در نظر داشت، حساسیت قیمت خودرو به قیمت آهن است. این نکته به این معنی است که هر تغییر کوچک در قیمت آهن، حتی به‌صورت روزانه، بر قیمت خودرو چه تأثیری می‌گذارد؟ جواب این است که به دلیل اینکه قیمت خودرو در کشور ما به‌صورت دستوری تعیین می‌شود، کمی طول می‌کشد که تأثیر نوسانات قیمت آهن به قیمت خودرو در کارخانه نیز برسد. این مسئله در بازار آزاد، فرق می‌کند. در بازار آزاد، بیشتر شاهد تأثیری آنی نوسانات قیمت آهن بر قیمت خودرو هستیم.

 

 

 

کدام خودروها نسبت به تغییر قیمت آهن حساس‌تر هستند؟

در کشور ما سه دسته خودرو وجود دارد. این سه دسته عبارت‌اند از:

•خودروهایی که توسط تولیدکنندگان داخلی، مانند ایران‌خودرو و سایپا تولید می‌شوند.

•خودروهایی که قطعات آن‌ها از خارج از کشور واردشده و در داخل مونتاژ می‌شوند.

•خودروهایی که به‌طور کامل از خارج از کشور وارد می‌شوند.

 

با توجه به این دسته‌بندی مشخص می‌شود که قیمت کدام خودروها وابستگی بیشتری به قیمت آهن در کشور دارد. مسلماً، این خودروهای تولیدشده در داخل کشور هستند که بیشترین تأثیر را از این تغییرات، دریافت می‌کنند.

در خصوص خودروهای دسته دوم هم باید بگوییم که بخشی از قطعات این خودروها همچنان در داخل کشور ساخته می‌شوند. به‌این‌ترتیب، آن‌ها نیز کم‌وبیش تحت تأثیر نوسانات قیمت آهن، قرار می‌گیرند.

علی‌رغم این روابط منطقی، نکات خاصی را نباید ازنظر دور بداریم. اولین نکته، تأثیر روانی قیمت خودروها بر یکدیگر است. این مسئله، شاید خود را در مورد قیمت کارخانه‌ای خودروهای مونتاژی و داخلی نشان ندهد اما در بازار آزاد این‌گونه نیست. در این بازار، حباب‌ها و تأثیرات روانی، خودشان را بسیار بیشتر نشان می‌دهند. به‌این‌ترتیب، با افزایش قیمت آهن و افزایش قیمت خودروهای تولید داخل، خودروهای مونتاژی و وارداتی نیز بی‌نصیب نخواهند ماند.

مسئله دیگر این است که اغلب خود افزایش قیمت آهن به دلیل عواملی مانند افزایش قیمت جهانی آهن، افزایش قیمت ارز و یا نوسانات سیاسی اتفاق می‌افتد. به همین دلیل است که اغلب، افزایش قیمت خودروها به‌صورت هم‌زمان و موازی اتفاق می‌افتد.

 

کاهش قیمت آهن و تأثیر آن بر قیمت خودرو

شاید شما هم بپرسید که آیا کاهش قیمت آهن، مانند افزایش آن و به همان شدت و حدت، باعث کاهش قیمت خودرو خواهد شد؟ جواب این سؤال، کمی پیچیده است اما به‌طور خلاصه باید گفت که در اغلب اوقات، این‌گونه نیست. تجربه در سال‌های اخیر نشان داده است که حتی در صورت کاهش مقطعی قیمت آهن و مقاطع فولادی، قیمت خودروها در بهترین حالت، بسیار کمتر ازآنچه باید، کاهش‌یافته‌اند.

دلیل این موضوع این است که در هنگام افزایش قیمت آهن، به‌قدری هزینه‌های تولیدکننده خودرو بالا می‌رود که تا مدت‌ها آثار آن باقی می‌ماند.

مسئله بعدی هم‌محل‌های تأمین ورق فولادی هستند که خودروسازان با آن‌ها سروکار دارند. بازار آزاد، یکی از این محل‌های تأمین است. در بازار آزاد، ممکن است قیمت‌ها لزوماً به همان میزانی که توسط تولیدکننده مقاطع فولادی کاهش داده‌شده، کاهش نیابند.

علاوه بر این، در زمان کاهش قیمت، بسیاری از دلالان، اقدام به خرید و احتکار ورق‌های فولادی می‌کنند. همین کار باعث می‌شود که تأثیر واقعی کاهش قیمت به خودروسازی نرسد. همچنین، این کار باعث کمبود ورق در بازار شده که رقابت بر سر آن را زیاد کرده و درنتیجه، موجب افزایش قیمت در بازار آزاد می‌شود.

 

تأثیر متقابل قیمت خودرو بر قیمت آهن

این تنها آهن نیست که برای قیمت خودرو تعیین تکلیف می‌کند. در برخی مقاطع نیز این تقاضای صنعت خودروسازی است که قیمت آهن و مقاطع فولادی را تعیین می‌کند. این مسئله ازآنجا ناشی می‌شود که عوامل دیگری هم بر قیمت خودرو و درنتیجه بازار آن، تأثیرگذار هستند. برخی از این عوامل عبارت‌اند از:

•قیمت ارز

•تغییرات قوانین داخلی قیمت‌گذاری خودرو

•قوانین مربوط به واردات و صادرات خودرو

•رقابت خودروهای خارجی و مونتاژی با خودروهای داخلی

•مسائل سیاسی و اقتصادی جهانی

با توجه به این مسائل، ممکن است، قیمت خودرو مستقل از قیمت آهن، تغییراتی داشته باشد که سبب افزایش یا کاهش تقاضا برای آن در کشور شود. به‌این‌ترتیب، درصورتی‌که بازار خودرو یا حداقل خودروهای داخلی در کشور راکد شود، تولید خودروسازان کاهش‌یافته که به معنی کاهش نیاز آن‌ها به آهن است. این مسئله، لزوماً به کاهش قیمت آهن منجر نمی‌شود اما می‌تواند بر آن تأثیر بگذارد.

 

رابطه قیمت آهن با قیمت دلار

مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین کالا و فلز اساسی، فولاد است و در این بخش از مقاله رابطه دلار و فولاد را که یک ارتباط مستقیم و منطقی است، بیان می‌کنیم. همان‌طور که قبلا در بخش "پیش بینی قیمت آهن و میلگرد" بیان کردیم، فولاد به عنوان یک کالای جهانی که قیمت آن روزانه تغییر می‌کند، براساس دلار آمریکا قیمت‌گذاری می‌شود و ایران بازار ساز، بازار فولاد نیست. در نتیجه در تحلیل قیمت فولاد به نسبت ریال باید حتما نسبت قیمت ریال و دلار را بررسی کرد. دو مورد بر قیمت آهن و فولاد تاثیرگذار است که تعیین‌کننده قیمت نهایی فولاد هستند:

• ارزش واحد پول کشورهای مختلف در مقابل دلار آمریکا

• هر عامل طبیعی و غیرطبیعی تاثیرگذار بر حجم عرضه و تقاضا

 

 

آهن و خودرو تنها بخشی از یک مجموعه هستند

تأثیر قیمت آهن و خودرو بر یکدیگر را باید به‌عنوان سیستمی نگاه کرد که در آن بازیگران دیگری هم نقش دارند. اغلب اوقات، منابعی که باعث افزایش قیمت آهن می‌شوند از طرق دیگری به‌غیراز خود آهن، بر قیمت خودرو تأثیرگذار هستند. یکی از آن‌ها قیمت ارز است.

افزایش قیمت ارز، یک بار خود را با افزایش قیمت آهن به صنعت خودرو نشان می‌دهد و یک بار هم از طریق افزایش دیگر هزینه‌های خودروسازان؛ مانند واردات قطعات و دیگر مواد اولیه، نیروی انسانی و غیره. به‌این‌ترتیب، نمی‌توان گفت که تمامی قیمت اضافه‌شده بر یک خودرو، تنها به علت افزایش قیمت آهن بوده است.

 

 

رابطه قیمت خودرو و آهن در یک نگاه

مقاطع فولادی که پایه اصلی همه آن‌ها آهن است، بیشترین کاربرد را در صنعت خودروسازی دارند. بیشترین حجم مواد اولیه یک کارخانه خودروسازی را مقاطع فولادی تشکیل می‌دهند. این مقاطع به اشکال مختلف، مانند ورق و لوله در بدنه، شاسی و قطعات خودرو به کار می‌روند.

به‌طور منطقی، افزایش قیمت آهن، به‌طور خطی، باعث افزایش قیمت خودرو خواهد شد. البته، این موضوع در مورد قیمت کارخانه‌ای خودروها معمولاً با کمی تأخیر، اتفاق می‌افتد. همچنین، خودروهایی که تماماً تولید داخل هستند، بیشتر تحت تأثیر نوسانات قیمت آهن قرار می‌گیرند.

مسئله دیگری که در این مقاله بررسی شد، این بود که تغییر قیمت آهن، خود، معلول علل دیگری است که آن‌ها هم به‌طور مستقیم بر قیمت خودرو اثرگذار هستند. افزایش قیمت جهانی آهن و افزایش قیمت ارز دو نمونه از این دلایل هستند که در این مقاله آن‌ها را بررسی کردیم. در این مقاله، همچنین نگاهی هم به تأثیر کاهش قیمت آهن بر قیمت خودرو و همچنین تأثیر متقابل بازار خودرو بر قیمت آهن داشتیم.

منبع : آهن آنلاین (https://ahanonline.com)