یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۶:۲۱May 2024 19
جستجوی پیشرفته

چه آزمایشاتی برای سنجش سلامت کبد ضروری هستند؟

 

در زندگی امرزوه عوامل مختلفی سلامت کبد را تهدید می‌کنند و دور ماندن از این عوامل مخرب در حفظ سلامتی اهمیت بسزایی دارد. کبد یکی از حیاتی‌ترین ارگان‌های بدن است که در سوخت و ساز و دفع سموم نقش مهمی دارد. در صورت آسیب دیدن کبد، مواد زائد به تدریج در خون تجمع پیدا کرده و علائم ناشی از آن در فرد ظاهر می‌شود. از بیماری‌هایی که کبد را درگیر می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

* عفونت‌های ویروسی مثل هپاتیت B و C که به صورت خونی و رابطه جنسی منتقل می‌شوند.

* بیماری‌های التهابی کبد مانند بیماری‌های خود ایمن که سبب آسیب به بافت کبد می‌شوند.

* وجود زمینه ژنتیکی که فرد را در معرض ابتلا به اختلالات کبدی مثل هموکروماتوز و بیماری ویلسون قرار می‌دهد.

* بیماری کبد چرب که به دلیل رسوب بالای چربی در کبد رخ می‌دهد و در صورت مزمن شدن، منجر به بروز التهاب و زخم در بافت کبد می‌شود.

برای حفظ سلامت کبد در مرحله اول بایستی از عوامل و رفتارهای پرخطر دوری کرد و در مرحله دوم چکاپ دوره‌ای برای سنجش عملکرد کبد و تشخیص زودهنگام هر گونه اختلال انجام گردد تا با درمان به موقع بیماری‌ها از آسیب‌های جدی به کبد پیشگیری نمود. آزمایشات چکاپ کبد هومکا یکی از  خدماتی است که می‌توانید از آن برای بررسی سلامت کبد خود بهره بگیرید. با استفاده از این خدمات می‌توان سلامت کبد را به طور کامل ارزیابی کرد و از بروز هرگونه بیماری پیشگیری نمود.

 

alt text: بیماری‌های کبد

 

در ادامه مطلب به طور مفصل به آزمایشات موجود در چکاپ کبد می‌پردازیم:

آزمایش SGOT:sgot  در آزمایش خون چیست؟ یکی از آزمایشات خونی برای سنجش عملکرد کبد آزمایش SGOT است. در این آزمایش میزان آنزیم SGOT یا همان AST خون اندازه گیری می‌شود. این آنزیم در حالت طبیعی در بافت کبد، قلب و بافت عضلانی وجود دارد و مقدار خونی آن بسیار کم است اما با آسیب دیدن بافت کبد و یا قلب، آنزیم به خون نشت کرده و سطح آن بالا می‌رود. برای مثال افراد مبتلا به هپاتیت یا کبد چرب سطح خونی SGOT بالایی دارند که نشان از آسیب دیدن کبد و وجود التهاب است.

 

آزمایش SGPT: sgpt  در آزمایش خون چیست؟ آنزیم SGPT که به آن ALT هم گفته می‌شود. یک انزیم اختصاصی در کبد است که سطح خونی آن در حالت نرمال بسیار ناچیز است. اندازه گیری سطح خونی این پروتئین اطلاعات اختصاصی‌تری از وضعیت سلامت کبد ارائه می‌دهد. در صورت آسیب دیدن کبد، این پروتئین از بافت خارج شده و به داخل خون نشت می کند. وجود التهاب یا عفونت در کبد منجر به بالا رفتن سطح ALT در آزمایش خون می‌شود.

 

آزمایش ALP: آنزیم آلکالین فسفاتاز یا ALP آنزیمی است که در کبد، استخوان‌ها و مجرای صفراوی یافت می‌شود. تست ALP نیز همزمان با سایر تست‌های کبدی انجام می‌شود. نتایج این تست اطلاعات خوبی در خصوص سلامت سیستم صفراوی ارائه می‌دهد. در صورت وجود مشکل در سیستم صفراوی مثل سنگ صفرا و اتهاب کیسه صفرا، سطح خونی آنزیم ALP افزایش می‌یابد.

 

تست آلبومین: آلبومین از مهمترین پروتئین‌هایی است که در کبد تولید می‌شود. این پروتئین وظایف مختلفی از جمله انتقال مواد غذایی و هورمون‌ها به بافت‌ها را بر عهده دارد. سطح نرمال آلبومین در خون، از شاخص‌های مهم صحت و سلامت کبد به شمار می‌رود.

 

تست بیلی روبین: با پایان یافتن عمر هر گلبول قرمز در خون، این سلول‌ها در کبد تجزیه می‌شوند. بیلی روبین یکی از ترکیبات زائد حاصل از تجزیه گلبول‌های قرمز است که ابتدا در کبد پردازش شده و سپس از راه مدفوع از بدن خارج می‌شود. کبد آسیب دیده قادر نیست به خوبی بیلی روبین را برای خروج از بدن آماده کند که نتیجه آن بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون است.

 

alt text: sgpt در آزمایش خون 

 

چه زمانی نیاز به آزمایش ارزیابی عملکرد کبد داریم؟

انجام این آزمایش در موارد زیر اهمیت بالایی دارد:

* اگر علائم التهاب کبد مانند احساس درد در بالای شکم، تب مداوم، خستگی مفرط، متمایل شدن رنگ پوست و چشم‌ها به زردی، تهوع و استفراغ و تغییر رنگ ادرار و مدفوع در فرد بروز کند آزمایش کبد برای ارزیابی سلامت کبد توصیه می‌شود.

* اگر مبتلا به اختلالات زمینه‌ای مثل تری گلیسرید و کلسترول بالا، دیابت، فشارخون و کم خونی هستید. این مشکلات با اختلالات کبد در ارتباط هستند و از اینرو انجام آزمایش کبد برای پیشگیری از آسیب به آن اهمیت دارد.

* اگر مبتلا به بیماری‌های صفراوی مثل سنگ صفرا و یا التهاب کیسه صفرا هستید. 

* اگر مبتلا به هپاتیت هستید جهت ارزیابی روند درمان و میزان اثربخشی داروها انجام این تست ضروری است.

* اگر به مدت طولانی از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAID)، استاتین‌ها، آنتی بیوتیک‌ها و داروهای ضد افسردگی استفاده نموده‌اید جهت بررسی سلامت کبد و پیشگیری از عوارض ناشی از مصرف طولانی مدت آن‌ها انجام آزمایش کبد توصیه می‌شود.

 

آماده شدن برای انجام آزمایش کبد 

با انتخاب نمودن خدمت سنجش عملکرد کبد در هومکا، توصیه‌های لازم قبل از انجام آزمایش به شما ارائه می‌شود. مصرف برخی داروها و مواد غذایی بر روی نتایج این تست و سطح آنزیم‌های کبدی تاثیر گذار است. از اینرو پزشک ممکن است از شما بخواهد که از مصرف برخی داروها و یا مواد غذایی چند ساعت قبل از آزمایش اجتناب کنید. انجام این آزمایش با دریافت یک نمونه خون از ساعد انجام می‌شود. سپس نمونه خون دریافت شده برای آزمایشگاه‌های طرف قرار داد هومکا راسال شده و جواب در کوتاه‌ترین زمان ممکن در اختیار متقاضی قرار می‌گیرد.

 

alt text: آزمایش کبد

 

چگونه نتایج موجود در جواب آزمایش را تفسیر کنیم؟

پزشکان هومکا جواب آزمایش را برای شما تفسیر کرده و دستورالعمل‌های لازم جهت رفع اختللات کبدی و رسیدن به سطح بالاتری از سلامت جسمانی را در اختیار شما قرار می‌دهند. پس از انجام آزمایش می‌توانید با انتخاب تفسیر جواب آزمایش در وبسایت هومکا، از مشاوره کامل پزشکی بهره‌مند شوید. اگر جواب آزمایش حاکی از وجود عفونت و یا التهاب در کبد باشد پزشک با معاینه و بررسی وضعیت جسمی شما نوع بیماری را تشخیص داده و داروهای لازم برای درمان آن را تجویز می‌کند. برای ثبت درخواست انواع خدمات آزمایشی و درمانی در منزل می‌توانید به وبسایت هومکا به آدرس www.homeca.ir مراجعه کنید و یا با شماره 02167371 تماس بگیرید.