یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۵:۱۵May 2024 19
جستجوی پیشرفته

با انواع یونولیت و کاربرد آنها آشنا شوید.

یونولیت‌ها امروزه یکی از پراستفاده‌ترین و کاربردی‌ترین موادی هستند که در صنایع مختلفی همچون ساختمان‌سازی، خودروسازی، لوازم‌خانگی، بسته‌بندی و ... به کار می‌روند. اگرچه زمان زیادی از تجاری‌سازی و تولید انبوه یونولیت نگذشته است اما این ماده تحول و انقلاب بزرگی در صنایع مختلف ایجاد کرده است.

 

 

از مهم‌ترین ویژگی‌ها و مشخصاتی که باعث شده است یونولیت‌ها کاربردهای متعددی داشته باشند، می‌توان به طراحی و ابعاد اختصاصی، میزان دانسیته، قابلیت اشتعال، طول عمر بالا، مقاومت بالا در برابر رطوبت و حرارت، مقاومت در برابر ضربه و فشار، قابلیت بازیافت، حمل‌ونقل ساده و ... اشاره کرد. در ادامه مطلب به بررسی انواع یونولیت، ویژگی‌ها و کاربردهای آنها پرداخته می‌شود.

یونولیت چیست ؟

یونولیت در حقیقت به نوعی ماده متخلخل و سفیدرنگ گفته می‌شود که وزن بسیار کمی دارد. این ماده از نوعی پلاستیک ساخته می‌شود که خود آن پلاستیک از استایرن مونومر تهیه می‌شود. یونولیت یک ماده خنثی بوده که هیچ‌گونه واکنش شیمیایی انجام نمی‌دهد. یونولیت با نام‌های دیگری نیز شناخته می‌شود. مهم‌ترین آنها شامل مواردی همچون پلاستوفوم، آکاسیف، استایروفوم و پلی استایرن انبساطی EPS اشاره کرد.

این ماده اولین بار در سال 1839 توسط دانشمندی به نام ادوارد سیمون و به شکلی کاملاً اتفاقی کشف شد و در نهایت در سال 1930 به‌وسیله یک شرکت آلمانی به نام BASF به مرحله تجاری‌سازی رسید و وارد بازارهای جهانی شد.

 

مراحل تولید یونولیت

به صورت کلی یونولیت‌ها در سه مرحله اصلی شامل مراحل پیش ‌انبساط، تثبیت و شکل‌دهی تولید می‌شوند. در این فرآیند ابتدا پلیمر پلی استایرن که شباهت بالایی به دانه‌های شکر دارد به‌وسیله تزریق بخار آب حجیم می‌شود و در داخل دستگاه اکسپندی به بیش از 20 تا 50 برابر حجم اولیه خود می‌رسد. بعد از آنکه عوامل و افزودنی‌های حجیم کننده و پف دهنده به مواد اولیه اضافه شد و به دانه‌های گرانول تبدیل شد وارد سیلوهای ذخیره‌سازی می‌شود.

در مرحله بعد گرانول یونولیت برای مرحله قالب‌گیری آماده شده و به شکل بلوک‌های یونولیت مادر قالب‌گیری می‌شوند. بلوک‌های یونولیت مادر به انبار منتقل شده و بعد از آنکه به صورت کامل خنک شدند توسط دستگاه‌های مختلفی همچون دستگاه‌های CNC و المنت‌های برقی به انواع مختلف ورقه‌های یونولیت یا بلوک‌های سقفی و ... تبدیل می‌شوند.

•این روش تولید برای یونولیت‌های بسته‌بندی که از قالب منحصربه‌فردی برخوردارند نیز استفاده می‌شود و فقط در مرحله قالب‌بندی به جای بلوک‌های مادر به شکل قالب‌های اصلی تولید می‌شوند.

 

انواع یونولیت و کاربرد آنها

همان‌گونه که گفته شد یونولیت‌ها از ویژگی‌ها و قابلیت‌های منحصربه‌فردی برخوردار هستند و می‌توانند با توجه به فاکتورها و پارامترهای گوناگون به انواع مختلفی تقسیم شوند. نوع کاربرد، ابعاد و اندازه، دانسیته، نوع مواد اولیه تولید کننده و ... از مهم‌ترین عواملی هستند که یونولیت بر اساس آنها تقسیم‌بندی می‌شود. از جمله مهم‌ترین انواع یونولیت‌ها می‌توان موارد زیر را عنوان کرد:

 

 

یونولیت‌ فشرده

یونولیت‌های فشرده به نوعی از یونولیت‌ها گفته می‌شود که فرآیند تولید آن با سایر یونولیت‌های معمولی متفاوت است. این نوع از یونولیت‌ها تحت فشارهای بسیار بالایی تولید می‌شود و حجم هوای داخل آنها بسیار کمتر است. حجم هوای کم باعث شده است که این یونولیت‌ها دانسیته بسیار بیشتری داشته باشند به صورتی که حداقل دانسیته آنها برابر با 40 خواهد بود. افزایش دانسیته در این یونولیت‌ها باعث می‌شود که وزن بسیار بیشتری داشته و از مقاومت بالاتری در برابر فشار و ضربه برخوردار باشند. از جمله مهم‌ترین کاربردهای انواع یونولیت فشرده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

•این نوع از یونولیت‌ها در صنعت خودروسازی استفاده می‌شوند.

•برای تولید انواع مصالح ساختمانی مانند بلوک و آجر به کار می‌روند.

•در تولید انواع درب و پنجره کاربرد داشته و در صنعت قالب‌سازی و بسته‌بندی صنعتی استفاده می‌شوند.

•در صنایع مجسمه‌سازی و ماکت‌سازی و همچنین تولید لوازم ورزشی مانند دوچرخه و ... به کار می‌روند.

•در صورت ترکیب با مواد مختلفی مانند پشم سنگ، فوم آکوستیک و ... به یک عایق بی‌نظیری تبدیل می‌شوند.

•به عنوان عایق‌های صوتی در استودیوها، سالن‌های کنفرانس و ... به کار می‌روند.

 

یونولیت‌های سقفی

از دیگر انواع یونولیت‌ها که می‌توان گفت رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین نوع آنها به شمار می‌رود می‌توان به یونولیت سقفی اشاره کرد. این یونولیت‌ها امروزه در اکثر پروژه‌های ساختمانی استفاده می‌شوند. این یونولیت‌ها از یونولیت‌های بلوک مادر به دست می‌آیند و با استفاده از دستگاه‌های CNC و المنت‌های برقی برش داده می‌شوند. از آنجایی که این یونولیت‌ها به منظور کاهش وزن ساختمان و افزایش سرعت ساخت‌وساز استفاده می‌شوند دارای دانسیته بسیار کمتری از یونولیت‌های فشرده هستند و در ابعاد و اندازه‌های استاندارد تولید می‌شوند.

بیش از 90 درصد حجم این یونولیت‌ها از هوا تشکیل شده‌اند و کمتر از 10 درصد آن از استایرن مونومر است به همین دلیل دانسیته آنها بین حدوداً 12 بوده و وزن آنها بین 7 تا 8 کیلوگرم است. هرچند ابعاد و اندازه این یونولیت‌ها استاندارد است اما می‌تواند در اندازه‌های سفارشی نیز تولید شوند. از مهم‌ترین ویژگی‌های این یونولیت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

•اصلی‌ترین و بارزترین کاربرد یونولیت سقفی تولید تیرچه بلوک‌های بتنی است.

•می‌توان از این یونولیت‌ها به عنوان عایق در برابر حرارت، رطوبت، سروصدا، حشرات و موریانه‌ها و ... استفاده کرد.

•استفاده به عنوان عایق برودتی در ساخت سردخانه‌ها.

•جایگزین بلوک‌های سفالی و ... بوده و می‌تواند در کاهش وزن ساختمان و افزایش ایمنی و سرعت ساخت مؤثر باشد.

 

 

یونولیت‌های بسته‌بندی

امروزه تقریباً در تمامی صنایع از انواع یونولیت بسته‌بندی که شامل یونولیت‌های ورقه‌ای، شابلونی و سفارشی هستند استفاده می‌شود. این یونولیت‌ها نیز در مراحل پیش انبساط و تثبیت دقیقاً مشابه سایر یونولیت‌ها تولید می‌شوند اما در مرحله قالب‌گیری متفاوت هستند. این یونولیت‌ها در مرحله قالب‌گیری می‌توانند به اشکال و طرح‌های مختلف و سفارشی تولید شوند به‌گونه‌ای محصولات مختلف را به بهترین شکل ممکن بسته‌بندی کنند.

انواع یونولیت بسته‌بندی نیز دارای دانسیته و وزن پایینی هستند و قدرت تحمل بالایی در برابر ضربه و فشار دارند و می‌توانند به‌خوبی سلامت و امنیت محصولات بسته‌بندی‌شده را تضمین کنند. از جمله مهم‌ترین کاربردهای یونولیت بسته‌بندی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

•بسته‌بندی انواع محصولات در صنعت لوازم‌خانگی.

•بسته‌بندی انواع محصولات در صنایع چوب و قطعات خودرو.

•بسته‌بندی مواد دارویی و استفاده در سازمان انتقال خود و پایش خون.

•بسته‌بندی مواد غذایی و انواع تجهیزات پزشکی.

•بسته‌بندی انواع اسباب‌بازی، محصولات کشاورزی و محصولات باغبانی.

•بسته‌بندی و محافظت از انواع قطعات الکترونیکی و کالاهای مصرفی الکتریکی.

•بسته‌بندی لوازم‌تحریر، فلزات گران‌بها و ...

 

یونولیت‌های دیواری

از دیگر انواع یونولیت‌ها می‌توان به یونولیت دیواری اشاره کرد که انواع و اقسام مختلفی دارند. این یونولیت‌ها در صنعت ساختمان‌سازی کاربردهای متعددی دارند و مهم‌ترین آنها شامل انواع یونولیت‌های دیوار پوش فوم، فوم دیواری تزیینی، فوم دیوارپوش و یونولیت دیواری 3D Panel هستند. هر کدام از این یونولیت‌ها می‌توانند استفاده‌های متعددی داشته باشند. از مهم‌ترین و بارزترین کاربردهای این یونولیت‌ها می‌توان موارد زیر را عنوان کرد:

•استفاده از این یونولیت‌ها به عنوان درزگیر رواج بالایی دارد.

•یونولیت‌های دیواری با داشتن طرح‌های مختلفی می‌توانند در دکوراسیون و تزئینات داخلی ساختمان به کار بروند.

•از یونولیت دیواری می‌توان به عنوان عایق‌های رطوبتی، حرارتی و صوتی در بخش‌های مختلف ساختمان استفاده کرد.

•انواع یونولیت دیواری می‌توانند در تولید دیوارهای پیش‌ساخته یا تری دی پنل استفاده شوند.

 

قیمت یونولیت و فاکتورهای مهم در آن

یونولیت‌ها در کمتر از 2 قرن به تمامی صنایع ورود کرده و تحول و انقلاب بزرگی ایجاد کرده‌اند. امروزه شرکت‌ها و برندهای متعددی در سراسر دنیا در این زمینه فعالیت داشته و انواع مختلفی از یونولیت‌ها را تولید می‌کنند. تنوع و تعدد یونولیت‌ها در بازارها به‌گونه‌ای است که مصرف‌کننده‌ها و خریداران را با چالش‌ها و مشکلات متعددی مواجه کرده‌اند.

•از جمله مهم‌ترین نکاتی که در تعیین قیمت یونولیت‌ها مؤثر هستند می‌توان به مواردی همچون نوع یونولیت و کاربردهای آن، میزان مقاومت محصول در برابر آب، حرارت و صوت، ویژگی‌ها و مشخصات فیزیکی و شیمیایی، میزان مقاومت یونولیت در برابر موریانه‌ها و حشرات، نوع استانداردها، شرکت و برند تولیدکننده، کیفیت پخت، نوع مواد اولیه، قیمت و نوسانات ارزی، ابعاد و اندازه‌های یونولیت، میزان دانسیته، مقدار و حجم یونولیت، هزینه‌های حمل‌ونقل و ... اشاره داشت بنابراین نمی‌توان قیمتی قطعی برای آنها عنوان کرد.

 

جمع‌بندی نهایی

یونولیت‌ها موادی هستند که از نوعی پلاستیک تولید شده از استایرن مونومر تولید می‌شوند. این ماده سفیدرنگ و متخلخل دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی همچون وزن کم، قابلیت بازیافت، طول عمر بالا، عایق صوت و حرارت، قیمت مناسب و ... می‌باشد. از جمله رایج‌ترین و پراستفاده‌ترین انواع یونولیت می‌توان به مواردی همچون یونولیت‌های دیواری، یونولیت‌های فشرده، یونولیت‌ها سقفی و یونولیت بسته‌بندی اشاره کرد که هر کدام می‌توانند در صنایع مختلفی به کار بروند.