یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۵:۳۷May 2024 19
جستجوی پیشرفته

همه چیز در مورد کیست ساده کلیه

کیست ساده کلیه، به کیسه پر از مایعی گفته می شود که می تواند در یک یا هر دو کلیه ایجاد شود. این کیست ها معمولا گرد یا بیضی شکل بوده و از نظر تعداد متفاوت هستند. اندازه کیست های ساده کلیه، می تواند هم اندازه یک نخود کوچک تا یک توپ گلف باشد. کیست های یاد شده معمولا بی خطر بوده و برخلاف کیست های بیماری کلیه پلی کیستیک، سبب کاهش عملکرد این اندام نمی شوند. کیست های ساده، کلیه ها را بزرگ نکرده و ساختار طبیعی آن ها را تغییر نمی دهند. بیماری کلیه پلی کیستیک یک اختلال ژنتیکی است که می تواند بیماری مزمنی را در کلیه ها به وجود آورد.

 

 

پزشکان معمولا تا زمانی که این کیست ها علائمی را بروز ندهند، نسبت به درمان آن ها اقدام نمی کنند. با این حال، قرص های درمان کیست کلیه از جمله داروی تولواپتان می تواند به کلیه های شما کمک کند تا عملکرد طولانی تری داشته باشند. 

 

احتمال ابتلا به کیست های ساده کلیه در چه کسانی بیشتر است؟

بروز کیست های ساده کلیه در افراد مسن تر رایج تر است. همچنین، مردان در مقایسه با زنان، بیشتر به این کیست ها دچار می شوند. در یک مطالعه، بروز این کیست ها در مردان 2 برابر زنان بود.

 

علائم و نشانه های کیست ساده کلیه چیست؟

همگام با افزایش سن، کیست کلیه از نظر تعداد و اندازه رشد می کنند. با این حال، این کیست ها معمولا سبب بروز علائم یا مشکلات سلامتی نمی شوند. در برخی موارد نادر، کیست های ساده کلیه به اندازه ای بزرگ می شوند که موارد زیر را ایجاد می کنند:

-فشار بر استخوان ها یا اندام های دیگر 

-درد یا ناراحتی 

-انسداد جریان خون یا ادرار در کلیه

-بروز عفونت در میزنای

-بروز تب، درد و حساسیت به لمس

-پارگی کیست ها

-وجود خون در ادرار (هماچوری)

-فشار خون بالا

در صورت تجربه هر کدام از این علائم باید با پزشک خود مشورت کنید. پزشکان معمولا کیست هایی را درمان می کنند که سبب بروز علائم یا دیگر مشکلات سلامتی شده اند.

 

پزشکان چگونه عوارض کیست های ساده کلیه را درمان می کنند؟

 

 پزشکان معمولا کیست هایی را درمان می کنند که سبب علائمی همچون درد و انسداد جریان خون یا ادرار شده اند. برخی مطالعات نشان می دهد که تخلیه یا برداشت کیست ها، می تواند فشار خون بالای مرتبط با آن ها را درمان کند. محققان تاکنون از چگونگی و چرایی این پدیده اطلاعی ندارند.

اسکلروتراپی: اسکلروتراپی یکی از روش های درمانی کیست های یاد شده است که در آن پزشک با استفاده از تصویر برداری فرا صورت، یک سوزن بلند را از پوست به درون کیست وارد کرده و محتویات آن را تخلیه می کند. پس از تخلیه، یک محلول الکلی به درون کیست وارد شده تا با سفت شدن آن ناحیه، احتمال تجمع مجدد مایعات در آن کاهش یابد. این فرایند معمولا به صورت سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود.

جراحی: در صورتی که کیست مورد نظر از حدی بزرگ تر باشد، جهت درمان آن از جراحی لاپاراسکوپیک استفاده خواهد شد. در این روش، جراح کیست را تخلیه کرده و باقی مانده آن را سوزانده یا خارج می کند. بیمار در این فرایند تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و در بیمارستان بستری خواهد شد. مدت این بستری 1 تا 2 روز خواهد بود.

 

کیست های ساده کلیه چگونه تشخیص داده می شوند؟

کیست های ساده کلیه اغلب هنگامی تشخیص داده می شوند که فرد با هدف درمانی دیگری به پزشک مراجعه کرده است. رایج ترین آزمایش های تشخیصی این بیماری شامل موارد زیر هستند:

تصویر برداری فرا صوت: در این آزمایش با استفاده از امواج فرا صوت و انعکاس آن ها، تصاویری از اندام های داخلی بدن به دست می آید.

توموگرافی کامپیوتری: کامپیوتر ها و اشعه های ایکس تصاویری چند مقطعی از نواحی داخلی بدن به وجود می آورند. در این تصویر برداری ها جهت تمایز کیست های پر از مایع از توده های سفت، نوعی ماده رنگی به فرد تزریق می شود.

تصویر برداری با تشدید مغناطیسی (ام آر آی): این آزمایش با استفاده از چند آهنربای قوی، امواج رادیویی و پردازش های کامپیوتری، تصاویری از اندام های داخلی بدن ایجاد می کند. با استفاده از این تصاویر می توان کیست های پر از مایع را از توده های سفت تشخیص داد. از آن جایی که آزمایش ام آر آی نیازی به تزریق ماده حاجب (رنگ مخصوص) ندارد، معمولا برای بیماران دارای حساسیت به ید و ماده حاجب استفاده می شود.

 

آیا کیست های ساده کلیه نیازمند مراقبت بلند مدت هستند؟

 

 

ارزیابی نوع و محل کیست های کلیوی توسط پزشک متخصص بسیار اهمیت دارد. اغلب وجود ویژگی هایی همچون ضخامت دیواره، رسوب کلسیم، غلظت مایع و مرز های نامشخص کیست، می توانند احتمال ارتباط آن با سرطان کلیه را افزایش دهند.

 متخصصان اورولوژی احتمال سرطان کلیه را با استفاده از یک معیار نمره دهی به نام بوزنیاک می سنجند. هر چه این نمره بالا تر باشد، احتمال ابتلای فرد به سرطان کلیه نیز بیشتر خواهد بود. نمره 1 در معیار بوزنیاک، همواره به موارد خوش خیم و غیر سرطانی داده می شود.

 

عامل بروز کیست های ساده کلیه چیست؟

متخصصان تاکنون علت دقیق کیست های ساده کلیه را یافت نکرده اند اما بیان می کنند که احتمال بروز آن ها، همگام با افزایش سن بیشتر می شود.

 

آیا می توان از بروز کیست های ساده کلیه پیشگیری کرد؟

خیر، کیست های ساده کلیه قابل پیشگیری نیستند.