یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۵:۱۵May 2024 19
جستجوی پیشرفته

مشکل شنوایی و توجه به موقع

 

 

بيماران با مشکل کم شنوايي در ايران خيلي دير متوجه کم شنوايي خود مي شوند

 

چه دلايلي سبب تاخير در اقدام به موقع تجويز سمعک در کم شنوايان مي شود؟

در کشور ما متاسفانه فاصله زماني زيادي بين زمان شروع کم شنوايي و زمان استفاده از سمعک وجود دارد که اين تاخير در استفاده به موقع از سمعک مي تواند تاثيرات جبران ناپذيري بر سلامت عصب شنوايي گوش و مغز بيمار داشته باشد.

 

به علت کمبودهايي که در حوزه اطلاع رساني بخصوص صدا و سيما وجود دارد بيشتر مردم اطلاعات کافي در زمينه اهميت شنوايي در سلامت زندگي روزمره و اهميت مداخله زودهنگام ندارند، ازاينرو با شروع تدريجي کم شنوايي و ظهور علائمي همچون مشکل در درک گفتار روزمره، مشکل در درک صداي تلفن، بلندتر حرف زدن، بلند تر کردن صداي تلويزيون و تقاضاي تکرار مجدد جملات از اطرافيان بجاي مراجعه به متخصص شنوايي شناسي و بررسي علت مشکلات به وجود آمده، آن را به عوامل جانبي همچون پيري، حواس پرتي يا عدم توجه و تمرکز کافي ربط مي دهند.

 

 

 

 

حال اگر در اوايل کم شنوايي اين اختلال به وجود آمده شناسايي و تاييد شود با راهکارهاي درماني همچون سمعک مي توان از سرعت کم شنوايي بکاهيم.

 

طبق تجربه ايي که در سال هاي گذشته داشته ايم متاسفانه کمتر از ۵ درصد از بيماران به موقع به کلينيک شنوايي و سمعک مراجعه مي کنند و عمدتا زماني که مراجعه مي کنند و مورد بررسي تست هاي شنوايي قرار مي گيرند، افت هاي شنوايي متوسط تا شديد در اکثر آنها رويت مي شود که اين ميزان افت شنوايي براحتي با سمعک قابل پوشش است اما چون در سال هايي که خود را از نعمت شنيدن محروم کرده اند تاثيرات مخرب زيادي بر سلامت سيستم شنوايي عصبي آنها وارد شده است که اين تاثيرات براحتي با سمعک قابل بازگشت نخواهد بود و نياز به زمان زيادي دارد. براي مثال بيماري که ۳ سال محروميت شنوايي داشته است و سپس جهت تجويز سمعک به شنوايي شناس مراجعه نموده است مشکلات کمتري نسبت به بيماري دارد که ۱۵ سال کم شنوايي داشته است و بعدها جهت دريافت سمعک مراجعه نموده است.

 

متاسفانه علاوه بر افراد بزرگسال و سالمند، در جمعيت نوزادان و کودکان نيز تشخيص به موقع کم شنوايي و مداخله زودهنگام به تاخير مي افتد. عوامل متعددي در تشخيص به موقع کم شنوايي در نوزادان و کودکان وجود دارد: يکي از اين عوامل اطلاعات کم والدين در زمينه اهميت بررسي هاي شنوايي بدو تولد است که اين عامل به و در ايران ديده مي شود.

خوشبختانه با تلاش ها و آموزش هايي که همکاران بنده هنگام ارزيابي شنوايي بدو تولد در بخش هاي زنان و زايمان به مادران مي دهند سطح علمي مادران از اهميت بررسي تست هاي شنوايي بدو تولد افزايش يافته است اما به علت فقر اطلاع رساني در حوزه رسانه هاي گروهي و اجتماعي کماکان شاهد کودکاني هستيم که در سن هاي بالا کم شنوايي آنها شناسايي مي شود و اين کودکان بدون شک قربانيان کمبودهاي فرهنگي موجود در جامعه مي باشند.

 

عامل مهم ديگري که در عدم شناسايي به موقع کم شنوايي در کودکان نقش دارد، باورها و اعتقادهاي غلط در خانواده هاي سنتي است براي مثال زماني که از والدين سوال مي کنيم چرا عليرغم اينکه کودک شما تاخير شديد گفتار داشته است، جهت بررسي شنوايي به متخصص شنوايي شناسي مراجعه ننموده ايد، آنها بيان مي کنند شروع گفتار پسر عمو يا دختر خاله او هم با تاخير بوده است يا بيان مي کنند ما در خانواده ما ژن دير حرف زدن داريم. متاسفانه اين باورهاي غلط به شدت در ايران وجود دارد و گاها ديده شده است پدر و مادر خواستار مراجعه به کلينيک شنوايي شناسي بوده اند اما اطرافيان آنها مانع شده اند.

 

اميدواريم با کمک صدا و سيما و رسانه هاي اجتماعي اهميت مداخله زود هنگام و بررسي سالانه شنوايي در خانواده هاي ايراني به يک فرهنگ تبديل شود و بدون شک همکاران شنوايي شناس بنده با علم بر اين موضوع مي توانند مشاوره و راهنمايي دقيق به هم وطنانمان عزيزمان ارائه دهند.

 

 

 

 

لازم به ذکر است متخصص شنوايي شناسي در زمينه ارزيابي شنوايي، مشاوره و تجويز سمعک تنها مرجع علمي معتبر در کشور است . در کلينيک هاي شنوايي و سمعک انواع

سمعک هوشمند داخل گوشي

سمعک هوشمند پشت گوشي

سمعک هوشمند مخصوص کودکان

سمعک هوشمند نامرئي

 

تجويز مي شود، که اين سمعک ها تمامي نيازهاي بيماران با افت هاي شنوايي مختلف را پوشش مي دهند. در سمعک هاي نسل جديد تکنولوژي وايرلس (سمعک وايرلس دار) وجود دارد که اين امکان را به افراد کم شنوا مي دهد سمعک خود را از طريق تلفن همراه تنظيم کنند، صدا را کم و زياد کنند و حتي برنامه هاي سمعک را تغيير دهند، همچنين در صورت گم شدن سمعک از طريق برنامه ردياب GPS مي تواند سمعک خود را پيدا کنيد.

 

به ياد داشته باشيد در کلينيک شنوايي و سمعک متخصصين اين حوزه آخرين تکنولوژي هاي روز دنيا و اطلاعات علمي را در اختيار شما قرار مي دهند.

 

 

 

اگر سمعک نگذاريم چه مي شود؟

اگر از سمعک استفاده نکنيم چه اتفاقي رخ مي دهد؟

همواره بيماران کم شنوايي که تمايل به استفاد از سمعک ندارند در آخر مشاوره از ما سوال مي کنند اگر سمعک نگذاريم چه اتفاقي مي افتد؟

اگر سيستم شنوايي انسانها به مرور زمان ضعيف شود و تحريک نشود چندين اتفاق در بدن کم کم خود را نشان مي دهد که در زير به آن کاملا اشاره مي کنيم:

 

1.در مرحله اول خود ميزان شنوايي کم کم بيشتر مي شود و اين ضعيف شدن تا حدي پيش مي رود که بيمار ناشنوا شود.

2.در صورت عدم استفاده از سمعک هوشمند کم کم سلول هاي حلزون و عصب گوش ضعيف مي شوند که اين ضعيف شدن تاحدي برگشت ناپذير است.

3.با افزايش کم شنوايي کم کم وزوز گوش در گوش هايتان حس مي شود. در ابتدا وزوز گوش را فقط در محيط هاي ساکت حس مي کنند و بعد ها اگر سمعک استفاده نکنند بلندي و شدت وزوز گوش بيشتر مي شود و حتي در مکان هاي شلوغ و پر سر وصدا وزوز خود را مي شنوند. اين وزوز بلند تمام فعاليت هاي روزمره بيماران مثل کار، روابط عاطفي، خواب و تعاملات روزمره را تحت تاثير قرار مي دهد. وزوز گوش به مرور به صورت وسواس تبديل مي شود که در اين مرحله حتي سمعک هاي با برنامه مخصوص درمان وزوز گوش هم نمي توانند به بيمار کمک کنند. بيشتر اين بيماران به ناچار مجبورند داروهاي ضد افسردگي و ارامش بخش مصرف کنند.

•بيماران گرامي بايد مدنظر داشته باشند اگر مي خواهند وزوز گوش آنها به مرور زمان به معضل جدي براي آنها تبديل نشود بايد در مراحل اوليه به فکر درمان باشند. در غير اين صورت اگر بلندي وزوز گوش زياد شود ميزان موفقيت درمان وزوز با سمعک و دارو بشدت کم مي شود.

4.افسردگي: افرادي که کم شنوايي دارند در ارتباط برقرار کردن با ديگران دچار مشکل مي شوند و کم کم منزوي و خانه نشين مي شوند. همچنين به واسطه درک پايين گفتار افراد کم شنوا گاها در جمع هاي دوستانه به علت درک نادرست از گفتار ديگران مورد تمسخر قرار مي گيرند و اين تمسخرها سبب افسردگي آنها مي شود. به مثال زير توجه کنيد:

 

مثال: در يک مهماني شما به دوست کم شنواي خود ميگويد “براي من شير بياور”   و  “او براي شما سير مي اورد:

 

 

 

5.آلزايمر: از عوارض بسيار وحشتاک و در عين حال کم شناخته شده آلزايمر وقوع کم شنوايي است. بسياري از مردم اطلاع ندارند که يکي از عوامل اصلي الزايمر بخاطر کم شنوايي است.

 

علت ايجاد آلزايمر بخاطر کم شنوايي چيست؟ الزايمر يعني نقص در سيستم حافظه، حال از بين تمامي حواس انسان سيستم شنوايي بيشترين نقش را در تشکيل حافظه دارد. وقتي حس شنوايي به هر دليلي ضعيف شود مقدار اطلاعاتي که به سمت مناطق حافظه در مغز ارسال مي شود به مرور کم مي شود که اين علمل کم کم سبب ضعيف شدن عصب هاي منطقه حافظه در مغز انسان مي شود. ازااينرو اگر بيمار از سمعک استفاده نکند ضعف مناطق عصبي حافظه تشديد مي شود و اين ضعف خود را به صورت فراموشي هاي پي در پي که همان آلزايمر است نشان مي دهد.

 

کلينيک شنوايي و سمعک نجوا با بهره گيري از متخصصين شنوايي شناسي بالاترين سطح علمي از جديدترين مطالب علمي روز دنيا را به طور رايگان در اختيار شما قرار مي دهند.