یکشنبه ۳۰ اردیبهشتساعت ۰۴:۵۱May 2024 19
جستجوی پیشرفته

دیتالاگر چیست و چه کاربردهایی دارد؟

 

 

یکی از چالش‌های سیستم‌های الکتریکی و محیطی رویداد، رویدادهای لحظه‌ای است. بررسی و تحلیل علت رویدادها، نیاز به اطلاعات لحظه‌ای دارد. در‌این‌صورت برای ثبت و ذخیره اطلاعات از دیتالاگر استفاده می‌شود.  در واقع دیتالاگر دستگاهی است که از آن برای جمع‌آوری اطلاعات به‌صورت

24 ساعته و در رابطه با یک پارامتر مشخص استفاده می‌کنند. از دیتالاگر می‌توان برای به‌دست آوردن دیدی جامع و دقیق نسبت به اتفاقات پیرامون نظیر تغییرات دمایی یا رطوبت استفاده کرد. اگر می‌خواهید پاسخ سوال دیتالاگر چیست، را به‌صورت جزئی‌تر بررسی کنید، مطالعه این مطلب برای شما بسیار مفید خواهد بود.  

دیتالاگر چیست؟ دستگاه ثبت‌کننده و ذخیره‌کننده داده و اطلاعات 

دیتالاگر (Data Logger) یک دستگاه الکترونیکی است که داده‌های تعریف شده توسط کاربر یا حسگرها را ذخیره و ثبت می‌کند. دیتالاگر، پربازده‌ترین ابزار ثبت داده‌ محسوب می‌شود. این دستگاه داده‌ها را در روزها، ماه‌ها و حتی سال‌ها ثبت می‌کند. عموما به این کار، فرآیند ثبت داده‌ها گفته می‌شود. در واقع زمانی که به ثبت حجم بسیاری از داده‌ها نیاز است و سرعت ثبت اهمیت ندارد، استفاده از Data Logger انتخابی مناسب خواهد بود. 

دیتالاگر داده‌های لحظه‌ای را به‌طور خودکار از حسگرها دریافت و ذخیره کرده و در مواقع نیاز، از طریق نمایشگر خود یا یک کامپیوتر، داده‌های جمع‌آوری شده را نمایش می‌دهد. این داده‌ها ممکن است دما، کشش، جابه‌جایی، جریان، فشار، ولتاژ، مقاومت، توان و بسیاری از پارامترهای دیگر باشند. زمان جمع‌آوری و ثبت داده‌ها در ثبت‌کننده‌ها نیز توسط کاربر تعریف می‌شوند.

دیتالاگر از چه اجزایی تشکیل شده است؟

دیتالاگرها معمولا شبیه به یک جعبه کوچک قابل حمل هستند که به‌طور معمول از سه بخش مجزا به نام‌های سخت‌افزار، نرم‌افزار و کابل رابط تشکیل می‌شوند.

•سخت‌افزار: سخت‌افزار موظف است سیگنال‌های مورد‌نظر را تبدیل به داده‌های دیجیتالی کرده و آن‌ها را در اختیار نرم‌افزار بگذارد. این بخش شامل سنسورها، مدارات بهبود سیگنال از جمله تقویت‌کننده‌ها و کاهنده‌های نویز، مدارات مبدل آنالوگ به دیجیتال و در نهایت کارت حافظه یا رایانه است.

•نرم‌افزار: نرم‌افزار ثبت‌کننده‌ها نیز به منظور جمع‌آوری، آنالیز و نمایش داده‌ها استفاده می‌شود.

•کابل دیتالاگر: رابط بین دیتالاگر و کامپیوتر برای انتقال داده‌های ذخیره شده روی کامپیوتر است.

یکی از دغدغه‌های تکنسین‌ها و دانشجویان، فراهم کردن دستگاه‌های مورد‌نیاز از جمله دیتالاگر و برخی وسایل مانند فانکشن ژنراتور با قیمت مناسب است. برای خرید دستگاه‌های این‌چنینی، می‌توانید قیمت فانکشن ژنراتور و قیمت دیتالاگر‌ها را از برخی سایت‌ها استعلام بگیرید. بعد از آشنایی با دیتالاگرها باید بدانید موارد استفاده و کار دیتالاگر چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است. در ادامه مطلب به شرح این مسائل پرداخته‌ایم. 

 

کاربرد دیتالاگر چیست؟ استفاده در محدوده وسیعی از محیط‌ها

در ادامه مبحث دیتالاگر چیست باید گفت این دستگاه کاربردهای متنوع و گوناگونی در صنایع مختلف دارد. بیشتر پروژه‌ها نیز در صنایع مختلف به جمع‌آوری و ذخیره داده‌ها نیازمندند. اما برخی پروژه‌ها علاوه‌بر ذخیره داده‌ها، به آنالیز آنلاین، نمایش، آنالیز آفلاین، گزارش‌گیری و اشتراک‌گذاری داده‌ها نیاز دارند. همه موارد ذکر شده از کاربردهای Data Logger هستند. در ادامه به کاربردهای رایج این ثبت‌کننده اشاره کرده‌ایم:

•آزمایش خودرو

•ثبت ولتاژ و جریان

•ثبت دما و رطوبت

•مانیتورینگ محیط زیست

•مانیتورینگ سطح مخزن

•شمارش ترافیک جاده

•مانیتورینگ خطوط لوله نفت و گاز

•ذخیره اتوماتیک فشار گاز

•ذخیره اتوماتیک رطوبت خاک

اکثر دیتالاگرها معمولاً کوچک و قابل حمل هستند و کاربرد آزمایشگاهی، تست و اندازه‌گیری دارند. در واقع این دستگاه‌ها یکی از مهم‌ترین تجهیزات آزمایشگاه الکترونیک به‌شمار می‌روند. 

نحوه عملکرد دیتالاگرها چگونه است؟ 

دیتالاگرها برای عملکرد خود از چند سنسور استفاده می‌کنند. این سنسورها برای تبدیل محرک‌ها و پدیده‌ها به سیگنال‌های الکترونیکی مانند سیگنال یا ولتاژ کاربرد دارند. در عملکرد دیتالاگرها، سیگنال‌های الکترونیکی به داده‌های باینری تبدیل شده و سپس به رایانه یا حافظه موردنظر منتقل می‌شوند. داده‌های باینری انتقال یافته با رایانه یا حافظه می‌توانند به وسیله نرم‌افزارهایی تحلیل شده و روی دیسک سخت رایانه ذخیره شوند.

 

 

 

 نکات مهم در خرید انواع دیتالاگر؛ توجه به فرکانس‌ها و سنسورهای دستگاه 

دیتالاگرها در انواع مختلفی تولید شده که هر کدام از آن‌ها کاربردهای گوناگون و عملکردهای متفاوتی دارند. با‌توجه‌به این تنوع و هم‌چنین تفاوت قیمت در انواع دیتالاگر‌ها باید هنگام خرید به برخی نکات مهم توجه کنید. نکات مهم برای خرید Data Logger شامل موارد زیر خواهد شد: 

• فرکانس نمونه برداری: تعداد دفعاتی است که دیتالاگر، داده‌های هر سنسور را در ثانیه می‌خواند یا به حافظه منتقل می‌کند.

•نوع سنسورهای پشتیبانی‌کننده: به‌طور معمول هر دیتالاگری سنسورها و مبدل‌های خاصی را پشتیبانی می‌کند؛ به‌عنوان مثال یک دیتالاگر شاید بتواند سنسورهای حرارتی را پشتیبانی کند اما قادر به پشتیبانی ترموکوپل‌ها نباشد.

• پردازش داده‌های جمع‌آوری‌شده: معمولا هر دیتالاگر نرم‌افزاری دارد که قابلیت مشاهده نمودارهای به دست آمده از سنسورها در هنگام نمونه‌برداری را می‌دهد.

• مدت زمان ثبت اطلاعات: از پارامترهای مهم یک دیتالاگر توانایی ثبت اطلاعات برای مدت زمان طولانی است. سیستم‌های دیتالاگر باید رسانه‌های ذخیره‌سازی در حجم‌های بالا و مصرف انرژی کمی داشته باشند.

•تعداد کانال‌های ورودی: یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب دیتالاگرها تعداد کانال‌های ورودی و خروجی مورد‌نیاز است. 

با‌توجه‌به این نکات هنگام خرید دیتالاگر، می‌توانید یک دستگاه با استانداردهای مورد‌نیازتان را انتخاب و خریداری کنید. 

 

 

برای خرید دیتالاگرهای استاندارد سراغ پارس الکترونیک بروید

در این مطلب به مبحث دیتالاگر چیست پرداختیم و کاربرد‌ها، اجزای تشکیل‌دهنده و نحوه عملکرد این دستگاه را شرح دادیم. از این مطلب دریافتیم که Data Logger نوعی ثبت‌کننده داده است که داده‌های اندازه‌گیری شده توسط خود یا حسگرهای خارجی را در طول زمان ذخیره می‌کند.

در‌حال‌حاضر تامین‌کنندگان متعددی برای خرید Data Logger وجود دارند؛ بنابراین برای انتخاب از میان آن‌ها باید به مواردی از قبیل سابقه تامین‌کننده و آشنایی آن با دستگاه‌های داده‌بردار توجه کنید. هر چه تامین‌کننده مورد‌نظر با دستگاه‌های دیتالاگر آشنایی بیشتری داشته باشد، به سوالات شما و نیازهایتان پاسخ بهتری داده و در نهایت دستگاهی مطمئن و کارآمد در اختیارتان می‌گذارد. برای خرید دیتالاگر استاندارد و با‌کیفیت می‌توانید به سایت parselectronic.com مراجعه کنید. در این سایت انواع دیتالاگرها با کاربردهای متنوع و کارایی‌های مختلف، قابل مشاهده و ثبت سفارش هستند.